Banská Bystrica a Zvolen zvou na festival Dni tanca / Dance days

Ve slovenských městech Banská Bystrica a Zvolen proběhne mezi 4. a 11. červnem mezinárodní festival Dni tanca / Dance days 2023.

Choreografky Johana Pocková, Sabina Bočková a hudebník Lukáš Palán z kolektivu POCKETART přichází na festival Dni tanca / Dance days 2023 se svým projektem Jáma lvová UNLIMITED.

Choreografky Johana Pocková, Sabina Bočková a hudebník Lukáš Palán z kolektivu POCKETART přichází na festival Dni tanca / Dance days 2023 se svým projektem Jáma lvová UNLIMITED.

Pohyb je projev každého těla. Je to autentický, prvotní způsob, který používáme ve snaze porozumět si navzájem. Lidé pohyb kodifikovali do podoby tance, který doprovází společenský projev člověka od nepaměti. Letošní ročník festivalu Dni tanca / Dance days se nese ve znamení hesla „tanec pro každé tělo“. Festival se nesnaží reprezentovat jen dokonalá těla tanečníků. Chce ukázat rozličnost. Uvidíte matku, dítě, tančícího herce, hrajícího tanečníka, tančící netanečníky, staré i mladé, handicapované, umělce z různých kulturních zázemí.

Britská taneční skupina Candoco bude na festivalu reprezentovat práci s inkluzivitou, tvoří ji tanečníci se smíšenými fyzickými omezeními. Raimonda Gudavičiūtė (Litva) s představením (M)other dokáže se svým synem přímo na jevišti, že roli matky a tanečnice lze propojit. tYhle a Marie Gourdain v představení Medúza ukáží cítící a humánní těla, která nejsou jen nositeli fyzikálních vlastností.

Tanec: představení, workshopy, filmy, diskuse

Kromě výjimečných tanečních inscenací má festival také vzdělávací rovinu. Myslí na odbornou a laickou veřejnost, které přinese několik diskusí. Panelové diskuse Příklady spolupráce zřizované a nezřizované kultury se zúčastní například lektor dramaturgie SND Mário Drgoňa či zástupci Divadla Josefa Palárika nebo Státního divadla Košice. Důležitou diskusí Kultura bez bariér chce festival poukázat právě na inkluzivní práci s minoritními skupinami v kultuře a umění.

Festival Dny tance / Dance days 2023 nekončí jen u tanečních představení. Pro ty, kteří se rádi aktivně do programu zapojí, je připravena série workshopů. Raimonda Gudavičiūtė má připravený pohybový workshop pro rodiny. Antoinette Helbing účastníkům workshopu Laughter Somatics přiblíží smích jako formu předjazykové komunikace. Seskupení Los Informalls během dvoudenního workshopu Master your Monster vytvoří prostor pro tancování bez zábran a bariér.

Součástí programu je i promítání filmů, jak jinak, souvisejících s tancem. Patří mezi ně německý film Pina o taneční legendě Pine Bauch, která zásadně ovlivnila současný taneční jazyk, ale nebude chybět ani klasický Hříšný tanec s workshopem zdvihaček.

Velká část programu bude pro návštěvníky zcela zdarma.

Zdroj: Divadlo Štúdio tanca

Témata článku

Divadlo Štúdio tanca

Banská Bystrica

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: