Baryšnikov třídí své vzpomínky do krabic - osobní archiv zpřístupněn

Světoznámý tanečník Michail Baryšnikov věnoval svůj archiv osobních záznamů, fotografií, dokumentů, dopisů a fotoalb do sbírek New York Public Library for the Performing Arts. Materiály zahrnují mimo jiné téměř 650 videokazet se záznamy jeho skvělých tanečních výkonů. Mezi stovkami videozáznamů, které Michail Baryšnikov v průběhu desetiletí nashromáždil je také několik, které jej zachycují při zkouškách s velikány tance jako George Balanchine, Jerome Robbins, Martha Graham a Merce Cunningham. Možná nejcennější z nich je rozostřený černobílý klip šestnáctiletého Baryšnikova na sále Ruské baletní akademie A Vaganovové v Petrohradě se svým obdivovaným profesorem Alexandrem Puškinem. „Právě on ze mě udělal tanečníka,“ říká Baryšnikov na další video ukázce, rozhovoru z roku 1974, kdy emigroval ze Sovětského svazu do Kanady. „Puškin byl kouzelník a otcovská postava“, říká tlumočníkovi rusky.
Touha po umělecké svobodě, která ho ještě jako mladého muže přivedla k rozhodnutí emigrovat, pro něj zároveň byla i hybnou silou pro experimentování nejen na poli tance, ale také ve filmu, televizi nebo fotografii. Dvě stě videokazet ze sbírky tak například dokumentuje jeho dvanáctileté působení u již zaniklé experimentální skupiny White Oak Dance Project, kterou založil v roce 1990 společně s Markem Morrisem.
Hlavním motivem pro darování jeho osobního archivu byla podle jeho vlastního vyjádření snaha pomoci mladým začínajícím umělcům při studiu způsobu práce různých tanečníků a choreografů. Jan Schmidt, kurátorka oddělení Jerome Robbins Dance Division říká, že věhlas slavného ruského tanečníka by mohl vzbudit zájem o tuto sbírku jak v řadách studentů a vědců, tak i širší veřejnosti. Zároveň s tím soudí, že převedení všech videomateriálů do digitální podoby a katalogizace veškerých dokumentů bude pracovníkům knihovny trvat přibližně tři roky. Kurátorské oddělení v současné době pracuje na krátké kolekci video ukázek, která bude 1. listopadu prezentována sponzorům Jerome Robbins Dance Division. Zdroj: www.nytimes.com

Témata článku

USA

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: