Beautiful Confusion Collective uvede Variaci Vertigo inspirovanou filmem Alfreda Hitchcocka

Venuše ve Švehlovce uvede 3. listopadu 2021 premiéru nové taneční inscenace Variace Vertigo. Představení odkazuje k ikonickému filmu Alfreda Hitchcocka z konce padesátých let Vertigo, který byl pro nezávislé autorské uskupení Beautiful Confusion Collective hlavním zdrojem inspirace.

Variace Vertigo (Becka McFadden). Foto Paul Wade.

Variace Vertigo (Becka McFadden). Foto Paul Wade.

Toto kanonické dílo mistra napětí Alfreda Hitchcocka představuje zranitelnost – hrůzu z výšek či akrofobii, jako hybnou sílu, jež dává do pohybu řetězec událostí končící tragédií. Hitchcockův svět, kterému je křehkost bytostně nepříjemná, je i po tolika dekádách povědomý. Beautiful Confusion Collective film neadaptuje, ale používá ho jako impuls k uchopení vlastních zkušeností s fyzickými, ale i existenciálními závratěmi. Tančí s filmem na hraně zapomnění a osvobození a posouvá tak nejen jeho, ale i vlastní hranice. Buduje představu, ve které je právě třepotající se zranitelnost tím nejlepším zdrojem uzemnění.

„Nezáleží na tom, jestli jste film viděli stokrát nebo nikdy, to není důležité.  Pokud vás někdy při přecházení mostu zaplavila nutkavá touha naklonit se přes zábradlí a zahodit mobil do řeky, jestli se vám někdy roztřásla kolena, zatočila hlava, je naše nové představení právě pro vás,“ zve do Venuše Becka McFadden, autorka konceptu a režie a zakladatelka Beautiful Confusion Collective.

Představení divákovi nabídne kinestetický zážitek závratě, která sama o sobě přesahuje fyzično, aby odhalila existenciální rovinu, a možná v něm najdete i odpověď na řečnickou otázku, z podtitulu: Jak najít pevnou půdu pod nohama a pohnout se kupředu ve světě, kde se vše neustále chvěje a stabilita, zdá se, ani neexistuje? 

Kromě Becky McFadden se na jevišti představí ještě performerka Markéta Pščolková. Významné místo má v inscenaci také projekce, kterou zpracovaly Mariia Reshetova a Nastasia Grigorieva. Muzikantka a skladatelka Angelina Rud ve spolupráci s Martinem Bakerem jsou autory hudby. Role dramaturgyně se ujala Mary Ann Hushlak: „Jsou to variace a každá z nich nás vezme do jiného prostředí. Jsou tam prvky z filmu, ano, ale je tam i to, jak žijeme, jak žijeme v každodennosti nebo když jsme zrovna usazeni v divadle.

Beautiful Confusion Collective se zabývá interdisciplinární tématy, tělem a sociokulturními terény, kterými se pohybuje. Soubor vychází z kořenů pohybového divadla, současného tance, butó a živého umění. Tvoří interdisciplinární představení pro divadla, galerie a netradiční prostory. Mezi další projekty kolektivu patří: Nedostupné interiéry (Letní scéna na Strossu, Industra, Brno); Příběhy současné války (Studio ALTA, Living Record Festival, UK); Pohyb/Architektura (PQ 2019, Open Air Program, Hradec Králové, Being Human Festival); a BLACK DRESS (předpremiéra se uskuteční 20. listopadu 2021 v prostoru Švestkový dvůr).

Zdroj: Beautiful Confusion Collective

Témata článku

Becka McFaddenVariace Vertigo

Beautiful Confusion Collective

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: