Best of Baletu Dortmund a soudobý italský choreograf Mauro Bigonzetti v Brně

Best of Baletu Dortmund a soudobý italský choreograf Mauro Bigonzetti v Brně

Best of Baletu Dortmund a soudobý italský choreograf Mauro Bigonzetti v Brně

Od roku 2004 se každý podzim koná v Národním divadle Brno projekt Taneční most / Tanzbrücke. Jeden večer v roce tak patří baletům, sólistům a choreografům, kteří patří ke špičkám ve svém oboru v Německu a tím také i ke špičkám v rámci Evropy či celého světa. Tento podzim připadá představení v Janáčkově divadle na 13. říjen od 19.00 hodin.
Letos se představí Balett Dortmund se svým programem a výběrem best of ze svého repertoáru. První část večera představí úryvky dortmundského repertoáru. Nebudou chybět ani oblíbená klasická pas de deux v podání mezinárodně uznávaných interpretů. Ve druhé části večera předvede dortmundský soubor dílo nejslavnějšího italského soudobého choreografa Maura Bigonzettiho, jehož choreografie mají v repertoáru velké světové soubory mimo jiné v Berlíně, Římě, Londýně, Miláně, Moskvě, Stuttgartu nebo New Yorku. V době svého působení v souboru Aterballetto v severoitalském městě Reggio Emmilia vyvinul Bigonzetti svůj vlastní osobitý styl, který se stal symbolem typicky italského pojetí tance, divadla a v neposlední řadě i humoru. Po odchodu ze souboru Aterballetto působí jako choreograf v renomovaných souborech od Japonska přes Rusko, Evropu, Jižní Ameriku a USA.
Jednoaktový balet Cantata patří mezi jeho nejhranější tituly. Diváky zavede do vesnice v Apulii, kde ženy každý rok „zcvoknou“ a – „jakoby po bodnutí tarantule“ – začnou divoce tančit. Pro Maura Bigonzettiho je námět bohatou inspirací, za níž nestojí nic menšího než život v jeho silné a zároveň zranitelné kráse. Hlavním motivem jsou lidé, zmatení ze všech rozporů života a zároveň lační ve své bujné chuti do života. Jejich nejhlubší bolest a vášeň vytváří scény tragické komedie a zároveň komické tragédie. Zdroj: NDB

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: