Bohemia Balet na Nové scéně ND

Bohemia Balet - soubor Taneční konzervatoře hl. m. Prahy připravuje na 28. března Večer českých choreografů. Představení se bude konat na Nové scéně Národního divadla. Úvod večera bude patřit Triu g moll Bedřicha Smetany v choreografii významného českého choreografa Pavla Šmoka a obnovené premiéře Dvořákovy České suity D dur op. 39 v choreografii Kateřina Dedkové, která pohybově ztvárnila dílo jako svou absolventskou práci v roce 1991. Na základě spolupráce při studiu duetu Musica Slovaca / Zelenka, Šmok/ a spolupráci při uvedení Smetanova Tria g moll /P. Šmok/, se choreografka rozhodla choreografii upravit tak, aby umožnila mladým talentovaným interpretům projevit všestranné taneční a výrazové schopnosti.Podobně jako hudba, je i choreografie stylizací lidových tanečních forem.
Mladá talentovaná choreografka Sylva Nečasová, absolventka Taneční konzervatoře hl. m. Prahy, členka baletu ND v Praze, vytvořila pro Bohemia Balet původní balet nazvaný Triangl. Inspirovala se hudební tvorbou francouzského pianisty Mexence Cyrina, který ve svém akustickém albu nazvaném Modern Rapsodies převedl několik elektronických skladeb do tradičního notového zápisu a přehrál je na piano. Stejně tak jako se pianista dostal od klasické hudby přes elektronické skladby k čisté hudbě, stejně tak se snaží choreografka najít čistý pohyb v tanci.
Na závěr večera bude uvedena v české premiéře Deka pod dekou- kompozice dvou choreografů- taktéž absolventů Taneční konzervatoře hl. m. Prahy – Tomáše Rychetského a Viktora Konvalinky, kteří si svou originální tvorbou získali renomé i divácký ohlas s vlastním souborem Dekka Dancers. Právě na základě této spolupráce vznikl nápad připravit uváděný balet, inspirovaný hudební tvorbou Paola Comté Italien café. Autoři choreografie ho charakterizovali slovy – spousta živelného tancování, nadsázky, her a kavárenské atmosféry 20.-30. let minulého století.

Premiéra je věnována životnímu jubileu prof. Vladimíra Vašuta.

Zdroj: Bohemia Balet

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: