Bohemia Balet uvede ve Stavovském divadle Premiéru 2016

Bohemia Balet uvede ve Stavovském divadle Premiéru 2016

Bohemia Balet uvede ve Stavovském divadle Premiéru 2016

Dne 7. dubna 2016 uvede soubor Bohemia Balet ve Stavovském divadle Premiéru 2016. Součástí komponovaného večera bude choreografie Aleše Hanzlíka Fata Viam Invenient (Osud si cestu najde),  dále Janáčkův klavírní cyklus V mlhách v choreografii Petra Zusky (poprvé od roku 1996, kdy choreografie vznikla opět v celku) a Kavkazský zajatec Aleny Peškové na hudbu Gabriely Vermehlo.
Aleš Hanzlík  k své choreografii Fata Viam Invenient na hudbu Hanse Zimmera, Charlie Clousera dodává: „Svoboda či fatalita? Jediné, co nás v životě limituje a omezuje, jsme my sami. Jsou lidé, kteří se snaží využít život naplno a jiní zase jen proplouvají. Můžeme kolem nás vidět ty, co sklopí hlavu a jdou, nebo ty, kteří se snaží poprat se svým osudem, mnozí se ho i snaží změnit. Žalovat na osud můžeme hodně dlouho, změnit jej však nemůžeme. Je tvrdý jako kámen a je neúprosný. Nikdo jím nepohne ani prudkým slovem, ani pláčem, ani vůlí."
„Cyklus V mlhách (1912) je považován za vrchol Janáčkovy klavírní lyriky. Tato hudba vyvěrá z hlubiny duše, vyzařuje tklivý smutek, je něžná a jiskřící, zahalena do oparu až impresionistické chvějivosti.
 Skladatel vede s nástrojem dialog, jehož psychologický záměr je nepostihnutelný, jako by schovaný za závojem, který propouští jen to hlavní - nepojmenovatelné. O obsahu svých miniatur Janáček pomlčel... Zkusme tedy promluvit za něho i za sebe o drásající rozpolcenosti a smiřujícím pohlazeni, o blížencích, kteří se nikdy nesblíží, o věčnem tápání ,V mlhách‘ sebe sama,“ říká choreograf Petr Zuska.
Alena Pešková ke svému Kavkazskému zajatci dodává: „Jednoaktové taneční divadlo, které volně vychází z Puškinovy stejnojmenné poémy, není zařazeno do konkrétního času ani prostoru. Ukazuje se nám jako věčně se opakující téma rozporu mezi jedincem a společností, mezi tradicí a nutkáním ji v určitý moment překonat, mezi rozumem a citem... Puškinova poéma Kavkazský zajatec se odehrává za rusko-kavkazské války. Jejím hlavním hrdinou je kozácký důstojník, znuděný životem ve vyšší společnosti, který odchází na Kavkaz hledat dobrodružství. Je však zajat kmenem Čerkesů. Zde o něj pečuje mladá dívka, jež se do zajatce zamiluje. Ten však odmítá její lásku s vysvětlením, že miloval pouze jednu dívku, která ho ovšem zklamala, a on již v lásku již nevěří. Přesto mladá Čerkeska, která kvůli zajatci dokonce odmítla chystanou svatbu, a čeká jí trest, pomáhá důstojníkovi na svobodu… Teprve v této chvíli mu snad dochází, jak moc ho dívka miluje, a sám překonán láskou, přemlouvá ji ke společnému útěku. Nyní však ona není schopna uvěřit."

Zdroj: Bohemia Balet

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: