Bolšoj balet živě 2013/14: Spartakus v neděli 20. října

Bolšoj balet živě 2013/14: Spartakus v neděli 20. října

Bolšoj balet živě 2013/14: Spartakus v neděli 20. října

Celosvětově nejúspěšnější série baletních přímých přenosů do kin Bolšoj balet živě otevírá již čtvrtou sezónu 2013/14 emblematickým titulem souboru Spartakus v neděli 20. října v 16:45 v přímém přenosu. V antickém dramatu o povstání otroků bojujících za svobodu jako Spartaka uvidíme Michaila Lobuchina. Protiváhu maskulinních skokových variací budou tvořit krásné milostné duety, jako svůdná a rafinovaná milenka vojevůdce Crassa zatančí Světlana Zacharová a jako oddaná ženu Spartaka vystoupí něžná Anna Nikulina. Přenáší se do osmi kin v republice.
Emblematický titul Bolšoj baletu a jeho stylu pochází z roku 1968, jde o velké drama s odvážným hrdinou, velkými skoky, velkolepou scénou, kostýmy a sborem, nejpopulárnější balet Jurije Grigoriče, ve kterém autor filmařským způsobem odvíjí dramatické vlákno. Libreto volně inspirované povstáním otroků ve starém Římě je dramatem plným kontrastů, vznešených idejí boje za svobodu, maskulinního světa bojových a milostných scén. Grigorivič vytvořil Sparatakem symbolické taneční obrazy svobody a otroctví. Klasický příběh muže, který se z otroka stane vůdcem a zemře jako mučedník.
Jurij Grigorovič formoval styl Bolšoje velkými dramatickými plátny po dlouhých 30 let, kdy se Bolšoj těšil na výsluní největší světové slávy. Diváky Národního divadla Praha může zajímat, že Grigorovič pro Národní divadlo před několika lety nastudoval velmi úspěšnou verzi baletu Raymonda.
Bolšoj balet je symbolem baletní dokonalosti, získal si až mýtické renomé. Tradice souboru se odvíjí už od carského Ruska (1776). Ve 20. století si soubor vybrousil svůj typický až atletický styl a pyšní se hvězdnými tanečnicemi jako Světlana Zacharova (nedávno hostovala ve Státní opeře v Praze), Nina Kaptsova, Světlana Luňkina, Marie Alexandrová a tanečníky jako Ruslan Skvorcov, David Hallberg, Nikolaj Tsiskaridze, či Michail Lobuchin. Virtuozitou si dobývají srdce diváků po celém světě již řadu let. Umělecký šéf Sergej Filin dokáže těžit z obrovské tradice souboru a přenášet ji do souvislostí moderní doby.

Držitelem licence na přímé přenosy a projekce Bolšoj baletu z Moskvy a záznamů Nederlands Dans Theater z Haagu do střední a východní Evropy je distribuční společnost Cikánek management. Distribuci přímých přenosů do kin se Cikánek management věnuje už od roku 2007 a společnost stála u zahájení přímých satelitních přenosů z Metropolitní opery v New Yorku, baletu, divadla či rockových koncertů do kin v ČR i dalších středo a východoevropských zemí.


Spartakus (přímý přenos)
Hudba: Aram Chačaturjan
Choreografie: Jurij Grigorovič (1968)
Obsazení: Spartakus: Michail Lobuchin; Crassus: Vladislav Lantratov; Aegina, Crassova milenka: Světlana Zacharová; Frygie, Spartakova žena: Anna Nikulina
Více info na www.prenosydokin.cz

Kam na Spartaka:
Praha, Kino Lucerna: www.lucerna.cz (21. 10. záznam)
Jablonec nad Nisou, Kino Radnice: www.kinajablone.cz (20.10. přímý přenos)
Náchod, kino Vesmír: www.kinonachod.cz (20.10. přímý přenos)
Olomouc, Kino Metropol: www.kinometropol.cz (20.10. přímý přenos)
Ostrava, Dům kultury: www.dkmoas.cz (20.10. přímý přenos)
Zlín, Velké kino: www.velkekino.cz (20.10. přímý přenos)
Praha, Modřanský biograf: www.modranskybiograf.cz (záznam)
Brno, Kino Art: www.kinoart.cz (záznam)
Vstupenky na pokladnách participujícíh kin a online prostřednictvím webových stránek kin.


Program Bolšoj balet živě 2013/14

Korzár
Neděle 17. listopadu 2013 v 16:45 (záznam)
Hudba: A. Adam; Choreografie:  M. Petipa, A. Ratmanskij

Spící krasavice
Neděle 22. prosince 2013 v 16:45 (záznam)
Hudba: P. I. Čajkovskij; Choreografie: M. Petipa, J. Grigorovič

Drahokamy
Neděle 19. ledna 2014 15:45 (živě)
Hudba: I. Stravinskij, G. Faure, P. I. Čajkovskij; Choreografie: G. Balanchine

Ztracené iluze
Neděle 2. února 2014 v 15:45 (živě)
Choreografie: A. Ratmanskij; Hudba: L. Desiatnikov

Zlatý věk
Neděle 30. března 2014 v 16:45 (živě)
Choreografie: J. Grigorovič; Hudba: D. Šostakovič

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: