Bratislava v pohybe - mezinárodní festival současného tance

Prologem 27. ročníku Mezinárodního festivalu současného tance Bratislava v pohybe budou dvě uvedení díla Diptych belgického souboru Peeping Tom na scéně Činohry Slovenského národního divadla ve středu 21. a ve čtvrtek 22. června. Festival tím společně se SND vychází vstříc divákům, kteří nemohli na loňském otevření přehlídky zhlédnout celé představení kvůli zranění tanečníka a předčasnému ukončení večera.

Zdroj: Bratislava v pohybe

Zdroj: Bratislava v pohybe

Choreografie Diptych původně vytvořená pro Nederlands Dans Theater tvůrců Gabriely Carrizo a Francka Chartiera přináší dva propojené příběhy Chybějící dveře (The Missing Door) a Ztracená místnost (The Lost Room) se sugestivní hudbou, v realistických kulisách a s osmi tanečníky.

„Použili jsme spoustu filmových prvků, díky kterým jsme se mohli takříkajíc přiblížit do mysli postav, do jejich uvažování, do jejich strachů a paranojí. Transformování reality je něco, co nás nesmírně fascinuje. Na jedné straně jsou naše postavy umístěny ve velmi realistické scénografii, ale na druhé straně znázorňují velmi surreální až fantastický svět. Naším skutečným snem je zkoumání podvědomí,“ říká o inscenaci Diptych choreograf Franck Chartier.

„Na Bratislavě v pohybu jsme soubor Peeping Tom představili poprvé v roce 2008 jako soubor velmi zajímavých a specifických představitelů tanečního divadla, a jejich charisma léty tvorby jen roste. To nakonec dokázali i plnému hledišti Činohry SND před pěti lety, kdy jsme na festivalu představili jejich inscenaci Matka. Na jevišti umí vyčarovat plnokrevné obrazy, silnou atmosféru, jejich tanečníci jakoby popírali limity pohybu těla,“ říká o návratu souboru Peeping Tom umělecká ředitelka Bratislavy v pohybu Miroslava Kovářová.

Tanečnice a tanečníci souboru pocházejí z celého světa a jsou proslaveni svou mimořádnou pohybovou virtuozitou. „Jsou to velmi zkušení, nesmírně flexibilní performeři, kteří se nebojí riskovat, neohroženě se vrhat do prostoru či proti stěnám,“ napsal taneční kritik New York Times o hostování souboru Peeping Tom v USA před čtyřmi lety.

Inscenaci a její rozšířenou verzi Triptych viděli od loňska další tisíce diváků v Evropě. Do Bratislavy přijede soubor z Francie, kde ho čeká pět večerů v Palais Garnier pařížské opery. Soubor posbíral také další ocenění z festivalů ve Španělsku, Itálii a Srbsku a také nominaci na prestižní britskou Cenu Laurence Oliviera v kategorii Nejlepší taneční představení. „Nechybí tomu černý humor a svou atmosférou, tajuplností a svůdností je tento kus poctou Davidu Lynchovi,“ napsal loni o Dyptichu španělský deník El Periódico.

Belgický soubor Peeping Tom, jehož název je idiomem pro voyeura, člověka, který rád tajně sleduje lidi, když nejsou oblečeni, vznikl v roce 2000 a založili ho Francouz Franck Chartier a Argentinec Gabriela Carrizo. Více než abstraktní choreografie jsou pro jeho rukopis charakteristické příběhové kreace v realistické scénografii, výrazný světelný design a filmový střih. Franck Chartier je bývalý tanečník, v minulosti tancoval například v inscenacích choreografa Angelina Preljocaje.

Hlavní část Mezinárodního festivalu současného tance Bratislava v pohybu se letos uskuteční od 2. do 21. října. Program zveřejní festival 21. června 2023.

Zdroj: Bratislava v pohybe

Témata článku

Slovenské národné divadlo

Bratislava

Tanec

Bratislava v pohybe

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: