Caligula - současný balet z Pařížské opery

V úterý 8. února se bude konat přímý přenos současného baletu z Pařížské opery – Caligula v choreografii étoile – hvězdy Baletu Pařížské opery Nicolase Le Riche. Balet inspirovaný složitou osobností krutého římského císaře, který je filozofickou metaforou o dnes tolik aktuálním megalomanství, Caligula je na hudbu Čtvera ročních dob Antonia Vivaldiho, které je konfrontováno s elektroakustickou hudbou současného skladatele Louise Dandrela. V titulní roli uvidíme Stéphana Bulliona, hvězdu Baletu Pařížské opery.

Nicolas Le Riche inspirován Racinovskou tragédií

Jeden z pilířů souboru Baletu Pařížské opery, tanečník s choreografickými ambicemi Nicolas Le Riche, vytvořil pro soubor první choreografii. Byl fascinován komplikovaností Caligulovi osobnosti a strávil šest dlouhých let studiem života římského císaře. Pro dramaturgii se spojil s Guillaumem Galliennem, členem Comédie-Francaise. Spolu vytvořili drama o životě mocného muže, který svou destruktivností neúprosně spěje ke smrti. Tvůrci balet zasadili do hudebního rámce Vivaldiho Čtvera ročních dob, o kterém Le Riche říká, že podobně jako Caligulův život spěje skladba od jara k zimě, tedy od života ke smrti. Pro dokonalost formy je balet vystavěn ve stylu Racinovské tragédie – ctí pravidlo jednoty času, místa a děje.
V titulní roli obávaného krutovládce uvidíme Stéphana Bulliona, jednoho z nejmladších étoile souboru, který se těší svému titulu teprve od roku 2010. Stéphane vzal divákům přenosů dech už na podzim jako mladičký Armand v Dámě s kaméliemi. Stéphane rád tančí moderní repertoár a nenechá si ujít žádnou příležitost podílet se na nové choreografii svých kolegů, jako v případě Le Richova Caliguly. O jejich spolupráci říká: „Nesmírně rád pracuji s Nicolasem Le Richem, umí z každého dostat to nejlepší.

O projektu Balet v kině Přímé přenosy Baletu Pařížské opery a Bolšoj baletu z Moskvy kombinují špičkové taneční umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. První přenos Baletu Pařížské opery se uskutečnil v prosince 2009, první sezóna baletních přenosů byla zahájena v červenci 2010 přenosem představení Malá tanečnice Edgara Degase. V současnosti na projektu participuje několik kin v České a Slovenské republice, a to v Praze, Zlíně, Děčíně, Teplicích, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Lounech, Ostravě a Banské Bystrici, Chebu a Olomouci.

Česká kina participující na přenosu Caliguly:
Kino Světozor, Praha: www.kinosvetozor.cz
Dům kultury, Ostrava: www.dkmoas.cz
Velké kino, Zlín: www.velkekino.cz
Kino Kotva, České Budějovice: www.kinokotva.cz
Kino Sněžník, Děčín: www.kinosneznik.cz
Kino Svět, Louny: www.kinolouny.cz
Banská Bystrica, www.europacinemas.sk

DALŠÍ PROGRAM PŘENOSŮ:

BALET PAŘÍŽSKÉ OPERY
=========
Coppélia
Choreografie: Patrice Bart
Hudba: Léo Delibes
Pondělí 28. března 2011 v 19:30 (živě)

Děti ráje
Choreografie: José Martinez
Hudba: Marc-Olivier Dupin
Sobota 9. července 2011 v 19:30 (záznam)

BOLŠOJ BALET
=========
Don Quichote
Choreografie: Alexej Faděječev
Hudba: L. Minkus
Neděle 6. března 2011 v 16:45 (živě)

Coppélie
Choreografie: Sergej Vikarev
Hudba: L. Delibes
Neděle 29. května 2011 v 16:45 (živě)

Zdroj: Aerofilms

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: