Carmen Mária Radačovského bude mít za dva dny svou premiéru v Plzni

Carmen Mária Radačovského bude mít za dva dny svou premiéru v Plzni

Carmen Mária Radačovského bude mít za dva dny svou premiéru v Plzni

Plzeňský baletní soubor uvede balet Carmen, který bude mít premiéru 26. března 2016 na scéně Nového divadla v Plzni. Poprvé zde Carmen nastudoval Gustav Voborník (1967) s baletní hudbou Rodiona Ščedrina. V roce 1996 pak balet uvedl Robert Balogh, který – nepochybně inspirován filmem Carlose Saury – zkombinoval Bizetovu hudbu s flamenkovými kreacemi skladatele a kytaristy Paca de Lucíi. Pro nové zpracování příběhu dle literární předlohy Prospera Mérimeéa vytvořil nyní choreograf a režisér Mário Radačovský vlastní hudební koláž z Bizetovy opery a Ščedrinovy baletní hudby, která z Bizeta rovněž vychází.
Drama vášnivé lásky, smrtící a sebezničující, ale i lásky něžné a hluboce oddané zasazuje Mário Radačovský do současného světa nelítostného byznysu: „José je byznysmen, majitel firmy se spoustou zaměstnanců, Carmen je jeho sekretářka. Escamillo je finanční žralok, jemuž se zlíbí Josého firmu spolknout – a Carmen se zachová ryze pragmaticky. Samozřejmě bych chtěl ukázat, že José Carmen opravdu miloval. To, že zoufalý výbuch jeho žárlivosti způsobí její smrt, je u mě spíš nešťastná náhoda, ne vražda. Láska i vášeň zůstávají, jen jsem je chtěl zasadit do soudobých reálií, aby poselství inscenace směřovalo především k mladým lidem. Chtěl bych jim říct, ať si hlavně hledají povolání, kde mohou být sami sebou. Ať nepodléhají prázdným ambicím a nenechají se ošálit leskem kvazi světa, kde si všichni na něco hrají.“Režisér dále komentuje scénickou stránku díla: „Snažíme se, aby inscenace byla nejen pohybově, ale celkově vizuálně zajímavá. Marek Hollý vytvořil nádhernou scénu, krásné budou i kostýmy Ludmily Várossové, která si ověřovala v autentickém prostředí velké firmy, jaký dress code tam vládne a jak se projevuje v detailech.“V postavách ústřední čtveřice se budou střídat Jarmila DyckováKristýna PotužníkováLýdie Švojgerová (Carmen), Corinne CoxKristýna Piechaczková a Anna Srncová (Micaela), Miroslav HradilRichard Ševčík a Martin Šinták (Don José), Michal KováčGrzegorz MołoniewiczArchie Sladen a Richard Ševčík (Escamillo).
Mário Radačovský se krátce po absolutoriu konzervatoře se stal sólistou Slovenského národního divadla v Bratislavě (mj. tu ve Ščedrinově Carmen tančil Josého i Escamilla). Sedm let (od r. 1992) pracoval v souboru Jiřího Kyliána v Netherlands Dance Theater v Haagu. Své první choreografie realizoval během následujícího angažmá v Grand Ballets Canadiens v Montrealu. Choreograficky se poté uplatnil jako umělecký šéf baletu SND, stejně jako v současné době coby umělecký šéf baletu Národního divadla v Brně. S Divadlem J. K. Tyla spolupracuje poprvé.

Zdroj: Divadlo J. K. Tyla v Plzni

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: