Celé Česko rozehrají malí umělci: program happeningu ZUŠ Open nově potrvá dva dny

ZUŠ Open. Foto Petra Hajská.

ZUŠ Open. Foto Petra Hajská.

Ulice, náměstí a další veřejné prostory opět ožijí díky celostátnímu happeningu ZUŠ Open pestrým programem všeho druhu umění. Základní umělecké školy z celé republiky spojí své síly a nabídnou společnou radost z hudby, tance, divadla, výtvarného umění i dalších aktivit. Pro velký zájem všech příznivců i samotných škol a s rostoucím počtem atraktivních programů i společných projektů se rozhodl Nadační fond Magdaleny Kožené rozšířit letošní ročník ZUŠ Open do dvoudenní akce v termínu 31. května - 1. června 2019. Třetí ročník tak nabídne kromě mnoho možností, jak oslavit Den dětí uměním. „Nesmírně nás těší, že školy přicházejí s obrovským nasazením a vzájemnou inspirací. Každým rokem celý program projde velkým kvalitativním posunem a právě i z tohoto důvodu jsme se letos rozhodli termín rozšířit o jeden den,“ říká za vedení projektu Irena Pohl Houkalová a dodává: „V každém ze 14 krajů republiky se můžeme těšit na velký Open Air, kde vystoupí společně základní umělecké školy z okolí.“ Stejně tak se rozrůstá i počet zapojených uměleckých škol, který se prozatím zastavil na čísle 420. Více informací na www.zusopen.cz.

ZUŠ Open umožňuje vznik společných projektů a setkání uměleckých škol, která rozvíjí vzájemné vazby a v neposlední řadě dokumentuje pestrost uměleckých oborů a života základních uměleckých škol v rámci regionů. Do jednotlivých akcí se zapojí i celá řada profesionálních umělců včetně symfonických orchestrů a dalších kulturních institucí či festivalů v čele s Pražským jarem.

Iniciátorem a hlavním garantem ZUŠ Open je Nadační fond Magdaleny Kožené. Umělkyně, jejíž hvězdná kariéra má základy také na jedné z brněnských ZUŠek, komentuje: „Je úžasné vidět 420 zapojených škol a mnoho společných projektů napříč uměleckými obory. ZUŠky opět předvedou, že jsou nepřehlédnutelnou líhní umělecké kreativity, podělí se o radost z umění a představí  mnoho mladých talentů. Držím všem malým umělcům palce, pedagogům děkuji za neúnavné předávání inspirace a přeji jim zaslouženou radost z realizovaných projektů.” Projekt opět podpoří i další výrazné osobnosti napříč uměleckými obory. Na pozvání patronky Magdaleny Kožené přijali roli garantů za jednotlivé obory Alice Nellis a Maxim Velčovský. Akci podporuje řada dalších umělců, jimž základní umělecké školy otevřely svět, v němž se jejich talent naplno rozvinul.

První ochutnávkou ZUŠ Open bude již 12. května program na pražské Kampě, kde v rámci slavnostního zahájení MHF Pražské jaro vystoupí pět vynikajících souborů ze ZUŠ napříč Českou republikou.

Na přelomu května a června propukne program ZUŠ Open po celé republice. Do programu se opět osobně zapojí patronka Magdalena Kožená, která v rámci happeningu navštíví hned 3 kraje. ZUŠ Open bude oficiálně zahájeno v Plzeňském kraji v pátek dopoledne návštěvou patronky v doprovodu generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka a dalších hostů. Následovat bude program na pódiu, kde se v průběhu obou dní představí reprezentanti všech krajských škol. Magdalena Kožená dále navštíví Jihočeský kraj, konkrétně České Budějovice, kde program na náměstí připravuje společně 33 základních uměleckých škol. Její cesta bude dále směřovat do Karlovarského kraje, kde program vyvrcholí společnou akcí škol na Mlýnské kolonádě v Karlových Varech. K atraktivitě projektů v kraji přispívá významným způsobem i spolupráce s Karlovarským symfonickým orchestrem.

V hlavním městě vyvrcholí ZUŠ Open oslavou Dne dětí opět ve Valdštejnské zahradě Senátu Parlamentu ČR. Pro rodinné publikum i širokou veřejnost bude připravena plejáda uměleckých vystoupení napříč obory, workshopy i tvůrčí dílny. Celý den zakončí slavnostní koncert pod patronací Alice Nellis, na kterém vystoupí společně dětské sbory z celé ČR za doprovodu orchestru ze Zlínského kraje.

V Praze ZUŠ Open odstartuje v pátek 31. května v rámci MHF Pražské jaro - představí talentované stipendisty programu MenART, který nadaným žákům základních uměleckých školy z celé ČR a jejich pedagogům umožňuje spolupráci s předními českými umělci. Program zve na hudební putování sály Anežského kláštera.

Akce v regionech
Ve Středočeském kraji směřují hlavní oslavy Dne dětí celodenním happeningem ZUŠ Open napříč obory do prostor zámku Liteň ve spolupráci s Festivalem Jarmily Novotné. Královéhradecký kraj připravuje celodenní sobotní program na poutním místě Neratov, kde uměním žáků a jejich pedagogů ožije nejen kostel nanebevzetí Panny Marie, ale i celá obec Neratov. Školy z Královéhradeckého i Pardubického kraje chystají celou řadu hudebních vystoupení v kostele i ve venkovních prostorách, tvůrčí dílny v budově sdružení Neratov, do kterých zapojí taktéž místní komunitu pečující o bližní s postižením. K atraktivitě programů v Ústeckém kraji přispívá významným způsobem spolupráce se Severočeskou filharmonií Teplice v rámci projektu Mládí s filharmoniky. I letos vynikající žáci ZUŠ Ústeckého kraje a konzervatoře Teplice nastudují a provedou klasický koncert společně se Severočeskou filharmonií Teplice (SČF).

Na Moravě rozhodně nezůstávají s programem pozadu. Vrcholem akcí v Moravskoslezském kraji budou společné programy 40 škol v Ostravě, kde se představí talentovaní žáci napříč všemi uměleckými obory ve spolupráci s Janáčkovou konzervatoří. Školy se také budou prezentovat velkou výstavou Věda a technika v obrazech. V Olomouckém kraji vyroste na Horním náměstí v Olomouci zastřešené pódium, kde proběhnou vystoupení sólistů a komorních souborů (dua, tria, kvarteta) i tanečních oborů zušek v kraji. Program se propojí i se Svátky písní a Svátky města, které tou dobou v Olomouci probíhají. ZUŠky Zlínského kraje spolku ZUŠKA?ZUŠKA! již tradičně chystají jeden z největších projektů v rámci ZUŠ Open ve spolupráci se Zlín Film Fest, Zlínskou filharmonií a Městským divadlem. V rámci ZUŠ Open představí svoji celoroční práci v projektu Malí velcí herci, pod taktovkou dirigenta Tomáše Netopila zazní provedení skladby Carmina Burana. Jihomoravská metropole Brno chystá rozsáhlou prezentaci škol na zvučeném pódiu za přítomnosti uměleckých osobností. Zvláštní akcent bude dáván na tradiční folklór, řemesla a cimbálovou hudbu. Malí umělci potěší taktéž pacienty onkologie Fakultní nemocnice.

Zdroj: SMART Communication s.r.o.

Témata článku

ZUŠ Open

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: