Cena ministerstva kultury pro Jiřího Kyliána a ocenění pro scénický tanec

Choreograf Jiří Kylián byl 27. října vyznamenán Cenou ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla – „za dlouhodobé zásluhy v rozvoji tanečního umění v celosvětovém měřítku a jeho soustavnou podporu českému tanci“. Cena se uděluje od roku 2003 jako ohodnocení výjimečných uměleckých tvůrčích nebo interpretačních počinů, nebo za dlouhodobé umělecké zásluhy v oblasti divadla. Cena se uděluje na návrh poroty jmenované ministrem kultury. Udělení ceny příjemně koresponduje s výročím Kyliánovy videotéky, které slaví Institut umění – Divadelní ústav.
Ministerstvo kultury dále uděluje Státní cenu za literaturu, kterou získala spisovatelka Daniela Hodrová, Státní cenu za překladatelské dílo, která byla udělena překladateli Martinu Hilskému. Ceny ministerstva kultury jsou udělovány od roku 2003: letos tedy za přínos v oblasti hudby publicistovi a muzikologovi Lubomíru Dorůžkovi, v oblasti výtvarného umění Leoši Válkovi (za vybudování instituce DOX – Centrum současného umění, architektury a designu), v oblasti architektury Miroslavu Masákovi, v oblasti kinematografie a audiovize skladateli Zdeňku Liškovi in memoriam a režiséru Janu Němcovi. Ceny byly předány na scéně Národního divadla.

Choreograf Jiří Kylián se narodil 21. března 1947 v Praze. Po studiu na pražské taneční konzervatoři a roční stáži na škole Královského baletu v Londýně nastoupil do Stuttgartského baletu. V osmadvaceti letech byl jmenován do čela Nizozemského tanečního divadla (NDT), ukončil svoji taneční kariéru a nadále se věnoval jen choreografii. Z NDT postupně vybudoval těleso mezinárodního renomé. Vedle hlavního souboru založil juniorskou skupinu NDT 2 a po nějaký čas unikátní NDT 3, skupinu pro tanečníky, jak říká, „mezi čtyřicítkou a smrtí“.
Z Kyliánovy „líhně“ vzešla řada významných choreografů jako Nacho Duato, Mário Radačovský nebo Nataša Novotná a Václav Kuneš, zakladatelé skupiny 420PEOPLE. Kyliánovo dosavadní dílo čítá cca stovku choreografií, kde se odráží pozoruhodný vývoj od neoklasických děl, vycházejících z hudebních předloh, přes výtvarně a esteticky vyhraněné práce tzv. černobílého období až po experimentální tvorbu posledních let. Jeho choreografie uvádějí například pařížská Opera, Vídeňská státní opera, Anglický královský balet, Australský balet, Tokijský balet nebo Americké baletní divadlo. Je nositelem prestižních uměleckých cen (dvojnásobný držitel Prix Benois de la Danse za nejlepší choreografii roku, Cena Václava Nižinského pro nejlepšího choreografa roku) a vyznamenání (Řád čestné legie, Řád Prince Oranžského pro umění a vědu).
Přes své světoobčanství nikdy nezpřetrhal vazby ke své rodné zemi. Naopak, český tanec a balet soustavně podporoval. Například v roce 1991 založil pražskou pobočku své nadace, jejímž prostřednictvím vycestovala řada talentovaných umělců na zahraniční stáže. Pobočku nadace vystřídala rozsahem unikátní Kyliánova videotéka.

Ministerstvo kultury udílí též ceny v oborech zájmových uměleckých aktivit. Cena Ministerstva kultury ČR za celoživotní činnost v oblasti scénického tance byla udělena pedagožce Ivě Švarcové. Cenu laureátce předala v prostorách Městského úřadu Jablonec nad Nisou ředitelka Odboru regionální a národnostní kultury MK Zuzana Malcová, a to při příležitosti zahájení 25. ročníku celostátní přehlídky scénického tance Tanec, tanec... 2011. Ta se koná v Jablonci ve dnech 27. – 30. října, stejně tak jako diskusní fórum odborníků z oblasti tanečního folkloru a scénického tance. Zdroj: MK ČR

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: