Ceny Thálie 2012 v baletu putují do regionů

Ceny Thálie 2012 v baletu putují do regionů

Ceny Thálie 2012 v baletu putují do regionů

23. března 2013 byly v Národním divadle uděleny Ceny Thálie 2012. V oboru Balet, pantomima nebo jiný tanečně dramatický žánr letos ceny putovaly do regionů:

V kategorii žen zvítězila Lucie Skálová za Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. Zaujala rolí Sakury v inscenaci Poslední samuraj.

Poslední samuraj
Hudba: Rjuiči Sakamoto
Choreografie: Eric Trottier, Igor Vejsada
Režie: Eric Trottier
Premiéra: 1. listopadu 2012
Národní divadlo moravskoslezské Ostrava
http://www.ndm.cz/cz/balet/inscenace/402-posledni-samuraj/

Tháliová komise o výkonu Lucie Skálové: „Samurajka Sakura, role vytvořená tanečnicí, divákům předložila dramatickou a silnou dívku, která v sobě má silně vyzařující ženskost, poetickou něhu, v tanci i v boji se zbraní energii střídající napětí s uvolněním, táhlý široký pohyb a naprostou harmonii v pohybu se svým partnerem. Její tanec ve fyzicky náročné a současné choreografii je skvěle plynoucí ať už v emoci, nebo v klidu hraničícím s meditaci. To vše ve spojení s estetikou zjevu i pohybu dává vzniknout silné a mimořádné roli.

V nominaci byla dále Ivona Jeličová za Národní divadlo Brno a Alina Nanu za pražské Národní divadlo.

V kategorii mužů je to lotyšský tanečník Roberts Skujenieks ze Severočeského divadla opery a baletu ústí nad Labem za roli Jima Morrisona v inscenaci The Beatles – The Doors.

The Beatles – The Doors
Hudba:The Doors 
Choreografie a režie: Igor Vejsada
Premiéra: 23. listopadu 2012
Severočeské divadlo opery a baletu Ústí nad Labem
http://www.operabalet.cz/?page=rep&id=402

Tháliová komise o výkonu Robertse Skujeniekse: „Vyzrálý tanečník mimořádně mužného zjevu se skvěle vyrovnal s náročnou –  zejména po výrazové stránce –  rolí Jima Morrisona, vůdčího ducha rockové skupiny The Doors. Jemné odstíny jeho duševního stavu, výrazy extáze, bolesti, lásky, tvůrčího zápalu a opojení pramenící  z popularity, vyjádření jeho vztahu k ženám, včetně vztahu k jeho osudové životní partnerce, spolu s mimořádně dynamickým tanečním projevem daly vzniknout neobyčejnému a na diváky silně působícímu výkonu.

Nominováni byli dále Adam Zvonař a Ondřej Vinklář z pražského Národního divadla.


Cena za celoživotní mistrovství byla udělena Jiřině Knížkové, někdejší sólistce baletu Národního divadla v Praze.
Jiřina Knížková se narodila 17. listopadu 1925 v Praze. Byla žákyní Jelizavety Nikolské, do baletního sboru ND byla přijata 25.8.1942, sólistkou byla jmenována v roce 1952. Umělecky působila v ND do roku 1972, poté pracovala v administrativě divadla. Byla manželkou slavného tanečníka a choreografa ND Vlastimila Jílka.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: