Ceny Thálie budou letos kvůli uzavření scén bez ocenění jevištních výkonů

Ceny Thálie budou v letošním roce vyhlášeny 9. října 2021, po loňské pauze opět na jevišti historické budovy Národního divadla v Praze. S ohledem na uzavření scén v divadelní sezoně 2020/2021 nebudou tentokrát uděleny Ceny Thálie za mimořádné umělecké jevištní výkony.

Ceny Thálie budou letos kvůli uzavření scén bez ocenění jevištních výkonů

Ceny Thálie budou letos kvůli uzavření scén bez ocenění jevištních výkonů

Tituly, které měly premiéru v této sezoně, jsou přeřazeny do následujícího hodnotícího období 2021/2022. Budou uděleny ceny za celoživotní mistrovství v oblasti divadelního umění v oborech činohra, opera, balet, muzikál, alternativní divadlo a loutkové divadlo i další ocenění. Novináře o tom informoval prezident Herecké asociace Ondřej Kepka.

Pořadatelé cen oznámili první tři laureáty. Cenu za celoživotní mistrovství dostane herec a režisér Jan Kačer. Cena mladému umělci nebo umělkyni do 33 let v oboru činohra bude letos udělena Denise Barešové a Cenu Thálie za šíření divadelního umění v televizi získá dramaturg Jaroslav Someš.

„Myslím, že nejdůležitější změnou letošního ročníku je mimořádné jednorázové rozšíření počtu celoživotních činoherních cen. Letos budou uděleny tři celoživotní ženské a tři mužské Ceny Thálie. Tím se dostane na třikrát tolik osobností než během normálního roku. Ale stejně ještě zůstávají některá velká jména neoceněna a to mě mrzí," řekl ČTK Kepka.

Moderátorem slavnostního večera v přímém přenosu České televize bude Václav Moravec. Vyhlášení loňských Thálií se vzhledem k protiepidemickým opatřením uskutečnilo v on-line přenosu.

Většina cen byla předána virtuálně nebo při jiných příležitostech. Dvě ceny pořadatelé předali 17. června. Cenu za mimořádný výkon v oboru balet, tanec a pohybové divadlo převzala Alina Nanu za roli Taťány v inscenaci Oněgin Národního divadla Praha. V kategorii alternativní divadlo pro cenu dorazil Jakub Gottwald za inscenaci Ur-fascism projektu STK Theatre Concept a Krajinou přílivu Praha.

V kategorii činohry svoji druhou Cenu Thálie loni získal Petr Štěpán za roli Satana v inscenaci Ztracený ráj (Zpráva o člověku) Městského divadla Brno. První má z roku 2007 za úlohu Darryla v muzikálu Čarodějky z Eastwicku. V užších nominacích se objevilo 21 divadel, nejvíce nominací, deset, získalo Národní divadlo Praha. Ceny za celoživotní dílo dostali v činohře Hana Bauerová a Josef Abrhám, Jan Malík za operu, tanečnice Aneta Voleská a muzikálová herečka Hana Talpová.

Návrhy k cenám za celoživotní mistrovství mohou vzejít z příslušných odborných porot a od členů České akademie divadelníků. Byla založena v roce 2019 ve snaze Herecké asociace zapojit co nejširší divadelní obec do spolurozhodování o Cenách Thálie, jejími členy mohou být všichni dosavadní nositelé Cen Thálie a další osobnosti, o jejichž výběru rozhoduje prezidium asociace.

Zdroj: www.divadlo.cz

Témata článku

Ceny Thálie

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: