Červnové premiéry ProART v Brně a Praze připomenou básníka Jiřího Ortena a oběti srpna 1969

Přervané životy. Foto Mila Vašíčková.

Přervané životy. Foto Mila Vašíčková.

ProART Company připravuje na červen dvě tanečně-divadelní premiéry. Nejprve ve spolupráci s festivalem Meeting Brno uvede v premiéře tři taneční sóla věnovaná třem brněnským obětem roku 1969 – Danuši Muzikářové, Stanislavu Valehrachovi a Jiřímu Ševčíkovi.

„Tři oběti, které nechtěly být hrdiny. Tři mladé životy, které zničil komunistický režim. Ani padesát let poté nesmí být pozdě si jejich bolestný odkaz připomenout. Připomenout proto, abychom dali těmto hrůzným činům alespoň nějaký smysl a nastavili zrcadlo dnům dnešním a budoucím,“ vysvětlují tvůrci. Tři sóla v interpretaci Lukáš Lepolda, Michala Nagyho a Kristýny Křemenákové jsou dílem choreografa Martina Dvořáka, na hudbu Luboše Fišera a jeho klavírních sonát v elektronické úpravě. Projekt bude uveden poprvé v rámci festivalu Meeting Brno 5. června 2019 v 16:00 a 18:00 společně s úvodem historika. Sraz bude u Měnínské brány.

Druhou červnovou premiérou ProART je inscenace Kde tančí vítr podle Ortenovy sbírky Ohnice. Autorem projektu je Martin Dvořák, brněnský choreograf a režisér, ovlivněný řadou mezinárodních angažmá a nadžánrových spoluprací. Ústřední postavu básníka vytvoří mladý herec Daniel Krejčík. Autory a interprety živé hudby budou houslisté Jitka Břízová a Vojtěch Drahoňovský, kteří se již v Brně představili spolu s Dvořákem a herečkou Martou Vančurovou v projektu Krajina mé duše ve Vile Tugendhat.

Cílem autorů je vytvoření poeticko-dramatické koláže obrazů inspirovaných sbírkou Ohnice. Tvůrčím klíčem je propojování a vzájemný vliv jednotlivých žánrů - textu na tanec, hudby na text, textu na hudbu atd. Minimální použití rekvizit koncentruje jevištní dění na samotné interprety a obsah díla Ortena. Podle autora je smyslem je metafyzické sdělení a nepopisná vizualice Ortenovy symbolistní poezie. Projekt bude uveden v premiéře 25. a 26. června v brněnské Káznici na Cejlu a 28. června ve Werichově vile v Praze.

Zdroj: ProART

Témata článku

Martin DvořákProART

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: