Česká premiéra inscenace řecké choreografky Angely Lamprinadiou SITz nahlíží svět z perspektivy sedu

Česká premiéra inscenace řecké choreografky Angely Lamprinadiou SITz nahlíží svět z perspektivy sedu

Česká premiéra inscenace řecké choreografky Angely Lamprinadiou SITz nahlíží svět z perspektivy sedu

Angela Lamprianidou, řecká choreografka působící ve Španělsku i Německu přiváží do Prahy svůj nový projekt s názvem SITz, ve kterém boří naše zažité konvence ve vnímání dynamiky lidského těla. Česká premiéra se uskuteční 13. a 14. února od 20 hod. v divadle Ponec. SITz využívá tělo tanečníka k popření konceptu člověka jako vzpřímeného subjektu. Tři tanečnice (sama je jednou z nich) jsou tak upoutány do pozice vsedě a v této poloze pak odehrají celé představení, které v sobě i přesto nese výraznou dynamiku a překvapivé momenty.
Prvotní inspirací k vytvoření této choreografie bylo pro autorku jednoduché zamyšlení nad tím, kolik času dnešní člověk stráví ve svém životě sezením. „Pracuji s myšlenkou existence jakéhosi postutopického světa, ve kterém se z člověka jako lidského druhu stal v evolučním vývoji člověk sedavý (homo sedens). Jednalo by se o stádium ve kterém by se základní činnosti našeho života již neodehrávaly v oblasti vzpřímeného těla,“ vysvětluje Angela Lamprianidou.
Lamprianidou zkoumá tanečními prostředky možnosti lidského těla, které vycházejí z proměnlivosti lidského sedu. Jejím cílem je reflektovat náš každodenní život se zaměřením na to, jak na nás samotné sezení působí nejen fyzicky, ale také v rovině psychologické a emoční. „Sezení pro mne představuje kulturní a sociální fenomén, má dokonce i své dějiny. Odráží se v něm vztahy dominance a subdominance (například vztah nadřízeného a podřízeného), pasivity a aktivity (interakce diváka a performera) a představuje také velké ženské téma (žena jako pasivní divák přihlížející až do začátku 20. století vsedě mužským rozhodnutím v dějinách lidské společnosti),“ dodává Lamprianidou. SITz je zároveň hrou s divákem, která pracuje s inteligentním humorem. „Nazkoušení této choreografie bylo překvapivě náročné, a to z toho důvodu, že jsme musely docílit posílení takových svalových skupin, které při běžném tréninku nejsou tolik využívané. Aby tanečník udržel tělo v horizontální linii a vytvořil tanec homo sedens, ho stojí nadměrné úsilí,“ popisuje z perspektivy tanečnice česká interpretka Jana Vrána.
Angela Lamprianidou je choreografka, tanečnice a lektorka energetického pohybu. Pod vedením různých profesorů studovala tanec v Essenu, Vídni a Barceloně. V roce 2008 absolvovala obor Choreografie a nové techniky interpretace na Divadelním institutu v Barceloně, vystudovala také zubní lékařství na Friedrich Alexander University v Norimberku. S představením SITz vyhrála v sezoně 2009/2010 soutěž Dansa Dansa + a prop pořádanou barcelonským Mercat de los Flors. Mezi umělci, se kterými spolupracovala, jsou například Carol Brown, Tomeu Verges, Alexandra Rauh nebo Mireinda Pennel. Vlastní choreografie tvoří od roku 2003 a představila je například na festivalech lke Arena, Outnow nebo No Ballett. Její životní krédo zní: “Lásku, štědrost a svobodu – kéž se tímto řídí všechna divadla!“
Více na www.divadloponec.cz
Foto: Carsten Galle

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: