Česká premiéra Miroslava Kochánka GODvedommeFREEDOM postaví diváky mezi světy víry a revoluce

Česká premiéra Miroslava Kochánka GODvedommeFREEDOM postaví diváky mezi světy víry a revoluce

Česká premiéra Miroslava Kochánka GODvedommeFREEDOM postaví diváky mezi světy víry a revoluce

Po úspěchu projektu Friet-sex-speciaal přichází nekonvenční mladý umělec Miroslav Kochánek s dalším tanečně divadelním projektem GODvedommeFREEDOM, jehož česká premiéra bude uvedena 28. 11. od 19.30 a 21.00 hod. v divadle Ponec v rámci projektu T.VAR. Kochánek zde vystoupí společně s tanečnicí a dlouhodobou kolegyní Tegest Pecht-Guido. Inscenace se snaží experimentálním způsobem uchopit téma víry a revoluce a lidské potřeby uchýlit se v krajní životní situaci k jedné z nich. „Již delší dobu jsem pociťoval potřebu revolty, svobody a výkřiku. Je mi jasné, že svoboda je něco relativního a její hranice se stále posouvají a svým způsobem si každý musí vybojovat tu svou svobodu. Jedním ze základních témat choreografie se stala myšlenka privátní revoluce. Revoluce jako potřeba člověka, která se může odehrávat na ulici v desetitisícovém davu nebo doma v soukromí před zrcadlem,“ říká Kochánek, „Tegest zase přitahovalo téma víry (možná i z toho důvodu, že byla vychována ve striktně náboženském prostředí). Fakt, že ačkoli může mít víra tisíce podob, všechny se shodují ve dvou věcech – pomáhají člověku žít a zároveň ho svým způsobem omezují a zaslepují,“ vysvětluje.
Choreografie je založena na dvou tanečních sólech a netradičním prostorovém řešení. Staví diváka do pozice mezi dva světy, respektive mezi dvě současně probíhající sóla. Ta se od sebe navzájem odvíjí a zároveň se do sebe vrací. Jeviště je odděleno na dvě části a divák je nucen si vybrat, které ze dvou sól zvolí. „Čím víc jsme se spolu o tématech bavili, tím víc jsme odhalovali jejich podobnost a návaznost a chtěli jsme, aby tyto souvislosti viděl i divák. Každé sólo představuje jedno klíčové téma a dohromady tvoří nerozlučný celek. Nejprve jsme chtěli zařadit obě sóla do kombinovaného večera po sobě, ale potom jsme přišli na mnohem efektivnější způsob propojení a rozhodli jsme se je hrát současně,“ dodává.
Název GODverdommeFREEDOM je slovní hříčka kombinující holandskou nadávku godverdomme, což by se dalo velmi volně přeložit jako himlhergot a anglické slovo freedom – svoboda. Důraz je ale zároveň kladen na slova bůh a svoboda, která jsou sice pomyslně rozdělena slovem „verdomme“, ale ve skutečnosti spolu souvisí – člověk může být svobodný s bohem, může se od něho odvrátit (revoltovat), ale pouze do té doby, než z jeho osobní revoluce vykrystalizuje bůh nový.
První verze představení vznikla v únoru v holandském Tilburgu, za podpory divadla De NWE Vorst. Vznik současné verze podpořila Nadace Život umělce. Na celém projektu se podíleli: Jan Bárta (koučing), Tomáš Morávek (světelný design), Vic Grevendonk (BE) (hudba). Choreografie a tanec Tegest Pecht-Guido a Miroslav Kochánek. Více na www.divadloponec.cz. Miroslav Kochánek (1981) s tancem začal již ve třech letech ve folklorní skupině Jaro. Na taneční konzervatoři Duncan Centre v Praze absolvoval obor taneční divadlo a poté se vydal do Holandska, kde získal diplom na Fontys Dance Academy v Tilburgu. V současné době žije v Belgických Antverpách a působí jako interpret i choreograf. Jako interpret spolupracoval například s N. Charnockem (Peony), E. Becquartem (Seaguls), B. Desmetd (Recipe for a Dance), I. M. Popovici (Portrét) nebo s bratří Formanovými (Dobře placená procházka, Obludárium). Z jeho vlastních choreografických projektů: Dementia silentii, Voila Vla, Mirrorgenesis, Voor Edwin, van Angelique. S Tegest se seznámil při studiu v Tilburgu a společně vytvořili choreografie Heavy Bubbles, 100let Cenakel, Life-lines sound, IetsNietsNadaNic (Arr2), Friet-sex-speciaalFriet-sex-birthday speciaal.
Tegest Pecht-Guido (1979) se narodila a do svých šesti let žila v hlavním městě Etiopie – Adis Abeba. Poté byla společně se svou sestrou poslána do Německa, kde žila až do roku 1998 u svých adoptivních rodičů. Studovala nejprve  na Eurythmie-Academie Den Haag, rok také na Dansacademie Rotterdam a studium ukončila až na Fontys Dance Academy v Tilburgu. Po ukončení studia vstoupila jako tanečnice do skupiny T.R.A.S.H. V rámci skupiny tančila například v choreografiích To file for chapter 1Janusz is zweiseitig am Kopf, Pork-in-Loop, Weiter aj. Zdroj: Divadlo Ponec

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: