Česká republika je podle ministra kultury Martina Baxy připravena pomoci ukrajinským umělcům i institucím

Česká republika je podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) připravena pomoci Ukrajině s případným zaměstnáním umělců, kteří by museli zemi opustit. České paměťové instituce také poté, co by odezněla válečná fáze konfliktu, mohou pomoci ukrajinským kolegům s uložením sbírek či jejich restaurováním. Baxa to včera řekl novinářům před jednáním vlády. Podle ministra by mělo být ruské Kazani odňato pořádání letošního zasedání výboru UNESCO.

Česká republika je podle ministra kultury Martina Baxy připravena pomoci ukrajinským umělcům i institucím

Česká republika je podle ministra kultury Martina Baxy připravena pomoci ukrajinským umělcům i institucím

Baxa uvedl, že mu ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko děkoval za podporu ČR a vyzýval ke tvrdším sankcím a podpoře Ukrajiny ve válečné situaci. „Uskutečnilo se druhé zasedání našeho krizového štábu, kde jsme sumarizovali naše možnosti podpory," řekl dnes Baxa.

Jednou z možností podpory jsou podle něj české paměťové instituce, tedy muzea, knihovny a podobně, které jsou v době, kdy odezní aktuální válečná fáze, připraveny pomoci ukrajinským kolegům a partnerům třeba s uložením či restaurováním jejich sbírek.

„Druhá část se týká výzvy Asociace profesionálních divadel, která je připravena pro ty, kdo třeba na Ukrajině přišli o práci v uměleckých oblastech, aby měli příležitost získat ji tady v Česku," uvedl ministr.

Důležitá je podle něj i výzva k tomu, aby bylo zrušeno zasedání výboru UNESCO, které se mělo konat v červenci v ruské Kazani. „Nechceme, aby v zemi, která provedla agresi, bylo zasedání UNESCO, budeme usilovat, aby se přesunulo do Paříže," řekl.

O ukrajinských umělcích, kteří pracují v Česku, má prý Baxa spíše dílčí informace. „Mám informace případ od případu. S tím, že na Ukrajině je teď vyhlášena všeobecná mobilizace, týká se i těchto lidí. Chceme pomoci, a proto jsem hovořil s Asociací profesionálních divadel o potenciální nabídce pomoci pro ukrajinské umělce, kteří v tuto chvíli jsou na Ukrajině," řekl. Asociace profesionálních divadel sdružuje přes 30 scén zřizovaných převážně státem, městy či kraji.

Zdroj: www.divadlo.cz

Témata článku

Ministerstvo kulturyUkrajina

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: