Česká taneční platforma představila svůj program

Česká taneční platforma představila svůj program

Česká taneční platforma představila svůj program

Letošní Česká taneční platforma se uskuteční od 6. do 9. dubna 2017 a opět nabídne výběr toho nejzajímavějšího, co vzniklo za uplynulý rok na české taneční a pohybové scéně. „Z nenápadného každoročního festivalu české tvorby, se platforma proměnila v hojně navštěvovanou a celosvětově sledovanou akci, jejíž počet zahraničních hostů v roce 2016 poprvé překročil stovku. Úspěch akce není náhodný, odpovídá dynamickému růstu kvality i diverzity české taneční a pohybové scény,“ říká ředitelka pořádající organizace Tanec Praha Yvona Kreuzmannová.

Nad programem platformy probíhaly živé debtaty odborné dramaturgické rady zastupující široké názorové spektrum. Jejími členy pro tento ročník jsou: Petra Hauerová, Yvona Kreuzmannová (1 společný hlas s Markétou Perroud), Sodja Zupanc Lotker, Martin Macháček, Markéta Perroud (1 společný hlas s Yvonou Kreuzmannovou) a Nina Vangeli.
„Zásadními kritérii pro uvedení díla byly nejen kvality choreografické, režijní či interpretační, ale také šance rezonovat na mezinárodní scéně. To nemusí nutně znamenat okamžité pozvání díla, ale také nabídky tvůrčích rezidencí, stipendií a dalších možností zahraniční spolupráce. Rada tak hledala konsensus nad programem, který bude vyvážený jak po stránce rozsahu děl od sólových po skupinová, tak zralosti autorů od zkušených až po nové tváře,“ shrnuje člen dramaturgické rady Martin Macháček.
Do programu byla vybrána tato díla: L / One Of the SevenME/SA / Andrej Petrovič (nominováno na Cenu Thálie za rok 2016), Black Black WoodsCirk La Putyka, Parolapolea Viktor Černický, Paradiso420PEOPLE, ŠvihlaTereza Hradilková, You are hereJaro Viňarský, Petra Tejnorová, Flow –  VerTeDance / Jiří Havelka, VýštYhle, Constellations I. Before I Say Yes - Spitfire Company / Orchestr Berg.
K těmto devíti inscenacím navrhla rada zařadit ještě tři práce, které se – každá po svém – něčím vymykají: představení pro děti a mládež, které s profesionálním týmem vytvořila Mirka Eliášová pod názvem Momo, inscenace choreografa Jiřího Bartovance Svěcení jara a dále „Mladá krev“ – uskupení Holektiv s dílem Study.
Vedle odborné dramaturgické rady se opět scházela i Divácká porota, která měla možnost do programu festivalu navrhnout tři díla. Po několika diskusích a hlasování tato porota doporučila díla: Švihla (Tereza Hradilková), L/One of the Seven (ME-SA / Andrej Petrovič) a Study (Holektiv). Tentokrát tedy nastala vzácná souhra, obě poroty hlasovaly nezávisle na sobě.
I letos se bude na závěr platformy oceňovat. Mezinárodní odborná porota rozhodne o cenách v kategoriích Taneční inscenace roku a Tanečník / Tanečnice roku. České členy dramaturgické rady v jury doplní zahraniční osobnosti: Anita van Dolen (NL) ze Stadsschouwburg Amsterdam, režisérka a dramaturgyně Maja Hriešik (SK), Bettina Masuch (DE) z tanzhaus nrw, Anita Mathieu (FR) z Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis a Benjamin Perchet (FR) z Dublin Dance Festival.
Z hlasování diváků pak vzejde vítěz Ceny diváka. Další mezinárodní porota složená z odborníků udělí Cenu za světelný design, kterou zaštiťuje Institut světelného designu. Od loňského roku se také uděluje ocenění pro Manažera roku, iniciované panem Jiřím Opělou.
23. ročník se odehraje na sedmi pražských scénách: Ponec – divadlo pro tanec, Studio ALTA, Alfred ve dvoře, DOX Centrum současného umění, Experimentální prostor NoD, Jatka78 a La Fabrika.
Celý festival vyvrcholí v neděli 9. dubna uvedením loňské Taneční inscenace roku, kterou se stalo Odtržení souboru Viliama Dočolomanského Farma v jeskyni, a následným slavnostním vyhlášením cen letošního ročníku.
Program festivalu na: www.tanecniplatforma.cz

Zdroj: Tanec Praha

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: