České divadelní soubory startují na Edinburgh Festival Fringe 2013

České centrum Londýn iniciovalo a ve spolupráci s organizací Nová síť připravilo ve Velké Británii přehlídku současného českého tance, která pod názvem Czech Dance Showcase proběhne v srpnu na jednom z největších divadelních festivalů světa Edinburgh Festival Fringe. V rámci této světově uznávané akce nabídne Czech Dance Showcase padesát jedna repríz představení tří českých souborů konaných během třítýdenního festivalového maratonu. Česká prezentace je na letošním Fringe festivalu zastoupena Spitfire Company & Damúza, Tantehorse a VerTeDance. Součástí Czech Dance Showcase bude profesní prezentace současného českého divadla pořádaná ve spolupráci s  Institutem umění - Divadelním ústavem. Ročně přijíždí na Fringe do Edinburghu až 1 000 000 diváků.
Světový festival divadla a performance Edinburgh Festival Fringe
se stal za více než 60 let své existence jedním z největších celosvětových divadelních svátků a čeští umělci na tomto divadelním festivalu ve skotském Edinburghu individuálně vystupovali již několikrát. Letošní Czech Dance Showcase, již druhá souhrnná přehlídka pořádaná Českým centrem Londýn, představí reprezentativní výběr ze současného českého tanečního divadla, na kterém se podíleli odborníci z české i britské divadelní scény. Všechny soubory, které se letos v Edinburghu představí poprvé, vychází ve své tvorbě ze současného tance a pohybového divadla a zároveň nabízejí jiný pohled na tento žánr. Neschází vtip, přesah do výtvarného umění ani čistý akustický zážitek.
Fringe nabízí jedinečnou možnost ukázat českou taneční a divadelní tvorbu početnému mezinárodnímu odbornému i laickému publiku. Zároveň je, vzhledem ke konkurenci stovek jiných špičkových souborů z celého světa, velkou výzvou především pro samotné umělce. Právě toto zapojení české kultury do živého mezinárodního kontextu vnímám jako jedno z hlavních poslání Českých center a věřím, že se londýnské pobočce podaří účast českého divadla a tance nejen na Fringe podporovat pravidelně i v následujících letech,“ uvádí Tereza Porybná, ředitelka Českého centra Londýn.
Česká prezentace bude na letošním ročníku Fringe festivalu zastoupena projekty One Step Before the Fall od Spitfire Company a produkční jednotky Damúza. Markéta Vacovská byla za svou otevřenou taneční zpověď v představení věnovaném boxerskému fenoménu Muhammadu Alim a všem bojovníkům s Parkinsonovou chorobou nominovaná na prestižní českou divadelní cenu Thálie. Je i čerstvou držitelkou ocenění české Tanečnice roku 2013. Představení s jedinečným hudebním doprovodem Lenky Dusilové letos ocenila i odborná porota České taneční platformy jako nejlepší v  kategorii světelného designu. VerTeDance přivezou do Edinburghu představení  Kolik váží vaše touha?, které získalo ocenění české Taneční inscenace roku 2012 a tanečnice Lucia Kašiarová za svůj výkon v tomto představení obdržela cenu Tanečnice roku 2012.
Téměř každodenní srpnový maraton českých divadelních představení na Fringe doplní řada neformálních setkání i profesní prezentace současného českého divadla organizovaná ve spolupráci s Institutem umění - Divadelním ústavem. Třetím zástupcem je tanečně-vizuální představení S/He Is Nancy Joe Miřenky Čechové a Tantehorse zabývající se transgender tématikou. Tato inscenace byla zařazena mezi nejlepší kulturní počiny roku 2012 v kategorii současný tanec Best of Dance 2012, kterou vyhlašuje časopis The Washington Post a tanečnice Miřenka Čechová byla za svůj výkon nominována na Tanečnici roku 2013.
Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 22 zahraničních metropolí tří kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová. Česká centra pro oblast scénických umění podporují mezinárodní spolupráci českých divadel, tanečních a pohybových souborů, pantomimy i loutkového divadla se zahraničními partnery. Klíčovou aktivitou je prezentace tvorby daného umělce či skupiny umělců, spolupráce při zajištění účasti na zahraničních turné, festivalech a přehlídkách a to napříč obory i žánry. Iniciují českou účast na přehlídkách mezinárodní divadelní tvorby a na významných veletrzích v zahraničí, též formou ukázek vystoupení (tzv. showcase). Využívají zahraniční akce ve veřejném prostoru pro prezentaci českých umělců. Přinášejí bezprostřední pohled na soudobou českou divadelní scénu a podporují překlady divadelních her. Více: www.czechcentres.cz , www.czechcentre.org.uk Program Czech Dance Showcase One Step Before the Fall/ Markéta Vacovská, Lenka Dusilová & Spitfire Company & Damúza: 3.8. – 22.8.2013, 20:30 ZOO Aviary  Kolik váží vaše touha?/ VerTeDance: 2.8.- 25.8.2013, 18:00 ZOO Monkey House S/He Is Nancy Joe / Tantehorse: 2.8. – 18.8.2013, 13.30 ZOO Main House  Czech Performing Arts Presentation, 16.8.2013, 11:00 – 13:00, Fringe Central - Concourse Hall Zdroj: Nová síť

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: