České taneční filmy roku 2013 na DVD

České taneční filmy roku 2013 na DVD

České taneční filmy roku 2013 na DVD

Na světě je kolekce českých tanečních filmů Tanec a kamera 2013. DVD přináší šest tanečních snímků, které byly natočeny v rámci stejnojmenného workshopu v dubnu 2013. Workshop vedl už podruhé renomovaný britský režisér David Hinton, m.j. držitel ceny Emmy a Prix Italia a mnoha dalších ocenění.
Materiálem filmů jsou autorské taneční projekty, které ve filmovém zpracování získaly podobu krátkých poetických snímků,  v nichž jsou pohyb a tělo hlavním obrazovým kompozitem.
Workshop pořádá pravidelně Festival tanečních filmů ve spolupráci s Institutem umění – Divadelním ústavem a Filmovou a televizní akademií múzických umění a je určen především českým tanečním umělcům a studentům FAMU.  Smyslem workshopu, je jednak propojit umělce z oblasti současného českého tance a budoucí adepty filmového umění a podpořit u nás rozvoj inovativního filmového žánru dance for camera. Sám Hinton k tomu podotýká: „Na této bázi skutečně můžete začít budovat v Praze kulturu tanečních filmů. Pokud totiž jakákoli filmová škola začne brát taneční filmy seriozně, může to mít velmi rychle světový dopad.“
Třetí ročník workshopu přinesl snímky, jejichž předností je vyspělé filmové zpracování a zřetelný choreografický koncept. DVD vydala Taneční sekce IDU ve spolupráci s Festivalem tanečních filmů.

Tanec a kamera 2013:
1/ SPLIT STRUCTURE / choreografie: Helena Šťávová, režie: Kristýna Bartošová / 5 :32
2/ INTO IT / choreografie: Věrka Ondrašíková , režie: Štěpán Pech / 5:24
3/ FRANK / koncept:  Frank Waterberg, Štěpán Pech, režie: Štěpán Pech / 8:48
4/ NESPOUTANY ANDĚLÉ / choreografie: Bára Látalová, režie: Jakub Jahn / 6:18
5/ BUNKER /choreografie: Paľo Kršiak, režie: György Kristóf / 9:14
6/ SILENT BEAT /choreografie: Tereza Hradílková, režie: Anne Kari Šulc / 8:00. Více na www.tanecnifilmy.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: