Česko-slovenské nominace na Bessie Award

Dvě nominace na prestižní cenu v oblasti současného tance Bessie Award mají dva reprezentanti česko-slovenské taneční scény, tvůrci představení Bastard inspirovaného slavnou novelou Jerzyho Kosińského Nabarvené ptáče (The Painted Bird). Výsledky letošního ročníku Bessie Award budou vyhlášeny 7. října. Slovenský tanečník Jaro Viňarský, který dlouho působil v Čechách, má nominaci v kategorii Vynikající tanečník. Na Vynikající dílo (oustanding performance) je nominován autor inscenace, newyorský choreograf slovenského původu Pavel Zuštiak.
Už samotná nominace na Bessie Award, o níž New York Times píší jako o tanečních Oscarech, je velkým uznáním. Cenu v minulosti dostali mnozí významní umělci, choreografové a tanečníci, třeba William Forsythe, Trisha Brownová, Louise Lecavalierová, Meredith Monková, Merce Cunningham, Wim Vandekeybus, Diamanda Galasová, Marie Chouinardová, Ohad Naharin či Pina Bauschová.
Inscenace Bastard je prvním dílem trilogie Nabarvené ptáče. Pavel Zuštiak se v něm zabývá tématem vykořenění, proměny a jinakosti. Projekt vznikal v koprodukci amerického souboru Palissimo a kulturních organizací Stanica Žilina-Záriečie (SK), Institut Jerzyho Grotowského (PL) a La Mama Etc. (USA), kde dílo vznikalo na rezidenčních stážích. Nominaci má za uvedení na newyorském festivalu La MaMa Moves!
Pavel Zuštiak je choreograf, režisér, tanečník a zvukový designér žijící v New Yorku. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Košicích, taneční tvorbu a produkci v Kanadě a v Amsterdamu. V New Yorku založil v roce 2003 taneční divadlo Palissimo, kde působí jako umělecký ředitel, režisér a choreograf. Tanečník a choreograf Jaro Viňarský působil v Praze a v Bruselu, kde spolupracoval s choreografkou Karine Ponties, a dnes žije a tvoří na Slovensku. V Česku v roce 2006 získal Cenu Sazky za objev v tanci za autorské sólo Posledný krok pred. Zdroj: Czechdance.info

Témata článku

SlovenskoUSA

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: