Český tanec na mezinárodním veletrhu TANZMESSE

Český tanec na mezinárodním veletrhu TANZMESSE

Český tanec na mezinárodním veletrhu TANZMESSE

Letos bude na mezinárodním tanečním veletrhu Tanzmesse, který proběhne v německém Düsseldorfu na přelomu měsíce, prezentován český současný tanec hned na dvou místech. První zastávkou je stánek Institutu umění – Divadelního ústavu (IDU), který na veletrhu prezentuje nejen soubory, choreografy a instituce současné české nezávislé taneční scény, ale také nové publikace a internetový portál o českém tanci. Ve čtvrtek 30. srpna mezi 14.–15. hodinou proběhne na výstavišti slavnostní Czech Happy Hour, na jehož realizaci se IDU podílí společně s festivalem TANEC PRAHA, dalším českým zástupcem na düsseldorfském veletrhu.
Český současný tanec se za posledních několik let dostal na světovou úroveň, a proto jsme se rozhodli zařadit účast na této nejvýznamnější evropské taneční události mezi letošní priority Institutu umění – Divadelního ústavu“, říká Martina Černá z Oddělení mezinárodní spolupráce a PR a Jana Návratová z Taneční sekce IDU dodává: „Naším cílem je propagovat především český nezávislý tanec a instituce, které na tomto poli v České republice pracují. Za tímto účelem jsme připravili rovněž nový internetový česko-anglický portál www.czechdance.info, který bude na veletrhu slavnostně spuštěn u příležitosti ´Czech Happy Hour.“
Kromě nového portálu budou během Czech Happy Hour představeny také aktivity IDU z oblasti propagace českého umění do zahraničí, nové publikace věnované tanci a českým performing arts. Se svým působivým sólem Lágrima vystoupí v prostorách výstaviště výrazná česká choreografka a tanečnice Lenka Bartůňková. Zakončení ´české hodinky´ se uskuteční na stánku festivalu TANEC PRAHA, který zde představí své domácí aktivity i mezinárodní projekty.
Mezi publikacemi o českém tanci, které budou na veletrhu prezentovány, nebude chybět ani nejnovější informační brožura v anglickém jazyce Czech Dance Guide obsahující profily českých taneční souborů, osobností, divadel, škol a dalších subjektů současného i klasického tance; a také propagační katalog současných českých tanečních produkcí Czech Dance in Action 2012, které IDU publikuje pravidelně každé dva roky (poprvé v roce 2006).

Mezinárodní veletrh Tanzmesse je nejvýznamnější taneční událostí v Evropě, na které se potkávají taneční profesionálové, promotéři a umělečtí programátoři z celého světa, aby si zde mohli vyměnit své zkušenosti ze současné světové taneční scény, navázat nové kontakty či najít zahraniční partnery pro uskutečnění nových projektů. Součástí veletrhu je také bohatý program, na němž figuruje téměř padesát tanečních představení či performancí, připraveny jsou rovněž odborné přenášky, diskuse a nebo tzv. ´Open Studios´, na kterých budou diváci moci nahlédnout přímo do dílen tanečních umělců. Letos se veletrh v Düsseldorfu uskuteční ve dnech 29. 8. – 1. 9. 2012. Více o veletrhu TANZMESSE na: http://www.tanzmesse-nrw.com/ Zdroj: IDU

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: