Český tanec opět boduje v zahraničí

Mimořádný úspěch Markéty Vacovské s Lenkou Dusilovou v režii Petra Boháče ze Spitfire Company na platformě Aerowaves znovu potvrdil, že český současný tanec rezonuje na mezinárodní scéně tak jako nikdy předtím. Jejich One Step Before the Fall získal nejvíce hlasů v konkurenci více než 400 děl z celé Evropy. Po ocenění „Dance Piece of the Year 2012“ Miřenky Čechové ve Washingtonu a následné Herald Angel Award pro ni i Markétu Vacovskou na letošním Edinburgh Fringe je bezkonkurenční hodnocení výkonu za představení Vacovské & Spitfire na Aerowaves potvrzením kvality a originality naší tanečně–pohybové scény.
Dodejme, že letos se na Aerowaves mezi TOP10 dostala i tvůrčí dvojice Tereza Ondrová - Peter Šavel, která zaujala už loni v díle slovenských choreografů P. Šavela a S. Dobáka pro ME-SA. A v neposlední řadě už loni postoupila mezi Aerowaves TOP10 Andrea Miltnerová.
Aerowaves je největší evropskou platformou na podporu mladé choreografické tvorby. Zástupci více než 30 zemí na ní každoročně sledují cca 400–500 DVD kratších děl (o délce 15–40 minut) ze všech koutů Evropy. Sejdou se vždy poslední víkend v říjnu ke společné intenzivní diskusi nad desítkami doporučení. Po návratu z Aerowaves Annual Meeting má reprezentant každé země ještě možnost po dva dny studovat nahrávky děl, která po diskusích a zhlédnutí ukázek postoupí mezi 30 priorit, pak hlasuje. Jen jediné dílo může svým hlasem doporučit na 1. místo, maximálně tři na druhé a šest na třetí, tzn. svými hlasy podpoří nanejvýše deset děl.
Česká republika byla díky Yvoně Kreuzmannové u zrodu této platformy před 18 lety a vždy považovala za skvělé, podařilo-li se někomu z našich umělců jednou za pár let postoupit mezi „TOP20 priority companies“. Znamenalo to výrazné šance na prezentaci v zahraničí. Od roku 2011 je tato dvacítka vybraných děl uváděna vždy na jaře příštího roku v některém z evropských měst za účasti cca stovky ředitelů divadel a festivalů z celého světa. Tato akce pod názvem Spring Forward proběhla poprvé v Ljubljaně, pak v italském Bassano del Grappa a letos v Zurichu. A právě tam už nechyběli Češi a to hned se dvěma díly: Andrea MiltnerováTancem magnetické balerínky a ME-SA s česko-slovenskou produkcí Šavela - Dobáka Much More Than Nothing.
Poslední Aerowaves meeting (23.–28. 10. 2013) přinesl ještě vyšší uznání českým umělcům. Markéta Vacovská s Lenkou Dusilovou pod režijním vedením Petra Boháče / Spitfire Company neměli mezi více než 500 přihlášenými díly konkurenci: získali od evropských expertů nejvíce hlasů i s pozváním do Paříže, Athén, Bruselu, Barcelony, Kodaně a dalších měst. Ne náhodou na České taneční platformě byla výjimečná performerka Markéta Vacovská vyhlášena mezinárodní porotou Tanečnicí roku 2013 a hned pozvána do Amsterdamu a jiných míst.
Aerowaves 2013 upozornily ještě na další výjimečný talent české taneční scény, Terezu Ondrovou. Její duet s Peterem Šavelem se umístil mezi TOP10 a obratem získal nabídku na uměleckou rezidenci v Itálii. Navázali tak na úspěšnou spolupráci z loňska, kdy se setkali v projektu souboru ME-SA. Tereza je vůdčí osobností VerTeDance, další mezinárodně úspěšné české skupiny. Do třetice si za ČR získal pozornost senegalský tanečník Kaolack, který byl vybrán jednou z pracovních skupin do 3. kola a jeho duet Maan ak Moom tak mohli vidět všichni přítomní.
Spring Forward 2014 zve opět vybrané umělce, tentokrát na duben do švédského Evropského hlavního města kultury (EHMK) 2014 Umea. Další ročník Spring Forward již chystá Barcelona. Přesto je šance, že se finále dočkáme i na půdě České republiky. Do boje o pořádání Spring Forward 2016 se vrátila Plzeň, která by tím potvrdila kontinuitu projektu Plzeň – EHMK 2015 v dalším roce. Tanec Praha je jí v tomto úsilí maximálně nápomocen s vědomím, že i úspěchy české taneční tvorby by tím získaly ještě výraznější mezinárodní zviditelnění. Nová spolupráce společnosti Plzeň 2015, o.p.s. s dřívější uměleckou ředitelkou projektu EHMK Yvonou Kreuzmannovu se po všech peripetiích s bývalým vedením projektu blíží k uzavření dohody.

O umělcích:

Markéta Vacovská – herečka, performerka, absolventka HAMU i pařížské Sorbonny, členka souboru Spitfire Company. Za svůj mimořádný výkon v inscenaci One Step Before The Fall ji mezinárodní porota festivalu Česká taneční platforma jmenovala Tanečnicí roku 2013 a byla zařazena do širších nominací na Cenu Thálie. Jako tanečnice se věnuje nejen rozvíjení technik současného tance, ale také butó, argentinskému tangu, pantomimě a bikram józe.

Lenka Dusilová – originální zpěvačka, kytaristka a hudební skladatelka, která má za sebou spolupráci s Davidem Kollerem a skupinami Lucie a Pusa, následně své vlastní sólové album Spatřit světlo světa z roku 2003, kde se plně projevily její vokální kvality i zralá práce s hudbou a texty. Hluboce přesvědčivá a osobitá hudební umělkyně.

Spitfire Company – jeden z nejprogresivnějších souborů autorského divadla v ČR, umělecká platforma zahrnující fyzické, vizuální a taneční divadlo. Výrazné úspěchy sklízí v zahraničí, na prestižních festivalech i ve spolupráci s koproducenty nových děl. Snaží se propojovat různé žánry a hledat nové vizuální podněty, zastřešující sdružení „Bezhlaví o.s.“ pořádá mezinárodní divadelní festival Nultý bod aj.

Tereza Ondrová – tanečnice, pedagožka, choreografka, absolventka pražské HAMU. Jako osobitou interpretku ji ke spolupráci zvaly a zvou nejvýznamnější osobnosti a soubory v ČR – Jan Kodet, Lenka Ottová, DOT 504, Mirka Eliášová, Peter Mika, Věra Ondrašíková aj. Stala se jednou ze zakladatelek souboru VerTeDance, s nímž rovněž spolupracují další osobnosti. Na České taneční platformě získali VerTe Dance ocenění Taneční inscenace roku již dvakrát (2005: Tichomluva, 2012: Kolik váží vaše touha?) a Tereza byla v neposlední řadě oceněna i jako Tanečnice roku 2010 za svůj výkon v představení s Annou Polívkovou.

Peter Šavel – tanečník, pedagog a choreograf, absolvent bratislavské VŠMU a bruselského P.A.R.T.S. Vyhledávaný interpret, který od roku 2010 působí v Bruselu a věnuje se vlastní tvorbě. Spolupracuje se Stanislavem Dobákem, ale také skupinou Body Talker a choreografem Pierrem Droulersem. Zdroj: Tanec Praha

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: