Český tanec udělal na Tanzmesse dobrý dojem

Český tanec udělal na Tanzmesse dobrý dojem

Český tanec udělal na Tanzmesse dobrý dojem

Poprvé byl letos na mezinárodním tanečním veletrhu Tanzmesse (29. 8. – 1. 9. 2012) zastoupen český tanec i prostřednictvím stánku Institutu umění – Divadelního ústavu (IDU) a dle ohlasů návštěvníků udělala česká prezentace velmi dobrý dojem. IDU se tak připojil k již tradičnímu českému vystavovateli o.s. Tanec Praha, který na Tanzmesse vystavoval letos již popáté. Mise IDU spočívající v prezentaci tvorby českých souborů i jednotlivců, tanečních festivalů a profesních organizací z oblasti nezávislé tvorby byla splněna velmi uspokojivě.
Tanzmesse
je bienále, jehož smyslem je posílit vzájemnou informovanost o dění v taneční oblasti nejen mezi evropskými státy, ale i celosvětově. Jeho součástí je jak veletržní část (stánkové expozice za účelem výměny materiálů, kontaktů a informací), tak přehlídka, jejíž dramaturgii tvoří organizační tým Tanzmesse. Je zajímavé, že i přes globální ekonomickou krizi zaznamenal letos veletrh40 % nárůst registrovaných účastníků (celkem 1400 programmerů, novinářů, umělců a expertů z 50 zemí a více než 500 souborů prezentovaných na 130 stáncích) oproti předchozímu ročníku v roce 2010.
Je velmi dobře, že právě na letošním ročníku měl i český tanec své silné zastoupení. Prostřednictvím 2 stánků (IDU a o.s. Tanec Praha) tak byl současný český nezávislý tanec zastoupen v celém svém spektru,“ říká Martina Černá (vedoucí Oddělení mezinárodní spolupráce a PR IDU) a dodává: „Velkým přínosem byla rovněž osobní účast dramaturgů několika tanečních festivalů v ČR (TANEC PRAHA, Česká taneční platforma, 4 dny v pohybu), tanečních expertů i promotérů jednotlivých souborů“.
Taneční sekce a Oddělení mezinárodní spolupráce a PR IDU připravili rovněž řadu propagačních materiálů včetně speciálních katalogů (Czech Dance in Action 2012, Czech Dance Guide a další), které společně s propagačními materiály českých souborů a tanečních umělců prezentovali na svém stánku (Skutr & Adéla Laštovková Stodolová, VerTeDance, Farma v jeskyni, Kateřina Stupecká, Lenka Vágnerová & comp, DOT504, Institut světelného designu, Andrea Miltnerová, Nová síť, Jana Vrana, Nanohach, Věra Ondrašíková, Miřenka Čechová & Tantehorse, Festival tanečních filmů, Me-Sa, Bára Látalová, SE.S.TA a další dle výběru Taneční rady IDU).
Součástí prezentace českého tance bylo také společenské setkání Czech Happy Hour, na němž spolupracovali IDU, o.s. Tanec Praha a České centrum Düsseldorf. Jana Návratová z Taneční sekce IDU během setkání slavnostně zahájila spuštění nového česko-anglického webového portálu www.czechdance.info a podávaly se typické české nápoje a delikatesy (pivo Staropramen, moravská vína, nakládané sýry z chráněné dílny Portus). Vyvrcholením společenského setkání byla velmi působivá site-specific performance Lágrima Lenky Bartůňkové. Pozvání přijalo mimořádné množství hostů. „Design stánku IDU navrhla přední česká designérka Babeta Ondrová a Jan Slovák z  Kreativního prostoru Lavmi. Profesionální zpracování stavby a moderní interiér stánku ocenili jak návštěvníci veletrhu, tak vystavující kolegové i vedení Tanzmesse,“ doplňuje z Taneční sekce IDU.
Příští ročník Tazmesse proběhne ve dnech 27. – 30. 8. 2014 a silnější zastoupení zemí Visegrádu, popř. střední a východní Evropy bude cílem, který se pro příští ročník IDU pokusí naplnit. Zdroj: IDU

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: