ChapiteauX čili Jiné místo ve městě, nový projekt Cirku La Putyka na léto

Soubor Cirk La Putyka ve spolupráci s Mezinárodním Festivalem nového cirkusu a divadla Letní Letná a pod záštitou primátora hl. m. Prahy, pana Bohuslava Svobody, představí: ChapiteauX (čti „Jiné místo ve městě“). Jedinečná atmosféra, inspirativní fantazie, fyzikální zákony, které jsou vzdálené těm pozemským, silné emoce, jedinečný hudební zážitek znějící v uších ještě dlouho po představení – to vše slibují tvůrci ChapiteauX. Během necelých čtyř let od svého vzniku se souboru Cirk La Putyka podařilo posbírat mezinárodní zkušenosti, setkat se s řadou zajímavých osobností z celého světa, nazkoušet čtyři inscenace a vyprodat všechna představení. O zážitky a zkušenosti se chtějí s diváky podělit v rámci projektu ChapiteauX - Jiném místě ve městě. Netradiční cirkusové šapitó bude stát v červnu a červenci v zelené oáze letenských sadů poblíž ulice Na Špejcharu. Tam, kde jsou diváci zvyklí vídat představení partnerského festivalu Letní Letná.
Po třech letech, kdy nás tato myšlenka poprvé napadla si plníme sen a můžeme naše představení odehrát v opravdovém cirkusovém šapitó s nezaměnitelnou atmosférou, neopakovatelnou energií a s neobyčejným zapálením pro dech beroucí výkony,“ přibližuje Rostislav Novák, principál souboru Cirk La Putyka.
Praha je a vždy byla vnímána jako kulturní centrum. Tak jako se vyvíjí město samotné, jeho tvář, jeho genius loci, vyvíjí se i jeho kultura. Projekt ChapiteauX čerpá z tradice cirkusových představení a představuje žánr nového cirku. Chystaným programem navíc přispívá opět k dalšímu obohacení pražské kulturní scény specifickou tvorbou na příjemném místě Letenských sadů. Dle mého názoru je projekt ChapiteauX schopen oslovit velké množství Pražanů a návštěvníků města, proto jsem se rozhodl tento projekt podpořit. Vítám jakoukoliv novou, ojedinělou a netradiční formu kulturního představení,“ říká primátor hl.m. Prahy pan Bohuslav Svoboda.
Speciálně pro tuto příležitost bude dovezeno unikátní cirkusové šapitó, s kapacitou 500 osob, které pochází z Mezinárodního novocirkusového festivalu Winterfest pořádaného každoročně v rakouském Salzburgu. „ChapiteauX bude denně otevřeno všem lidem bez rozdílu věku národnosti, pohlaví, či vyznání. Lidem, kteří mají chuť se bavit, bát se, plakat, dojímat se, zamyslet se a prožít tisíce drobných emocí, vyvolaných našimi nezaměnitelnými představeními,“ vyjmenovává Novák, co budou návštěvnici prožívat, a dodává: „Rád bych zdůraznil, že projekt ChapiteauX by nikdy nemohl být realizován bez podpory a spolupráce s Magistrátem hl. m. Prahy a pana primátora Svobody, kterému bych chtěl za celý realizační tým srdečně poděkovat. A samozřejmě obrovský dík patří rovněž přátelům z festivalu Letní Letná, s nimiž dlouhodobě úzce spolupracujeme a mimo jiné připravujeme i nový, společný projekt Lacrimae, který bude mít světovou premiéru právě na letošním ročníku Letní Letné. Určitě vás všechny už teď zveme a slibujeme, že brzy dodáme více informací.”
Na realizaci projektu ChapiteauX se podílí na 32 herců, akrobatů, tanečníků, kteří společně s tvůrčím, produkčním a technickým týmem připravili 42 představení souboru Cirk La Putyka během dvou měsíců. Krom představení zde budou probíhat vskutku mimořádné akce. Mimo jiné to budou koncerty Dana Bárty, skupin Blue Effect nebo Melody Makers s Ondřejem Havelkou, vystoupení souborů Kašpárek v rohlíku nebo VOSTO5. Dále jsou připravovány české i mezinárodní workshopy na téma závěsná akrobacie, trampolíny, kubánská salsa či parterní akrobacie. Bližší informace najdete na webových stránkách www.chapiteau-x.cz nebo www.laputyka.cz. 9. ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla LETNÍ LETNÁ 2012 se Na Špejcharu koná od 19. srpna do 2. září 2012.
Odkazy: www.ticketstream.cz, www.letniletna.cz, www.ticketstream.cz, www.laputyka.cz, www.chapiteau-x.cz. Zdroj: Cirk La Putyka

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: