Činohra, balet a Nová scéna ND stále ve stávkové pohotovosti

Po činohře vstoupily do stávkové pohotovosti včera také baletní soubor a Nová scéna Národního divadla (včetně Laterny magiky). Oba soubory a zaměstnanci ND tak reagují na vyhrocenou situaci, která nastala po náhlém odvolání ředitele národního divadla Ondřeje Černého. Protestují také proti dalším krokům Ministerstva kultury ČR, zejména dosazení náměstka ministerstva kultury Martina Sankota. Na setkání zástupců MKČR a Národního divadla byl v úterý 11. 9. 2012 předán otevřený dopis Národního divadla ministerstvu kultury, Taneční aktuality ho zveřejnily již v předešlé zprávě.
Členové souboru baletu Národního divadla se připojují ke stávkové pohotovosti souboru činohry ND a vyjadřují plnou podporu Petru Zuskovi, svému uměleckému šéfovi. Vyjadřují tak nesouhlas s jakýmikoliv případnými personálními změnami ve vedení souboru během prozatímního vedení ND. Petr Zuska v ČT 24 několikrát uvedl, že k opravdové stávce se umělci uchýlit nechtějí. Nerad by diváky ochudil o představení a také nechce připravit divadlo o výnosy s nimi spojené. Představení Národního divadla se tedy zatím uskutečňují podle hracího plánu.
Pokud však ministerstvo kultury nestáhne náměstka Sankota z prozatímního vedení Národního divadla, byla by stávka na místě. Umělci pustili do oběhu podpisovou Petici Národ sobě, v níž ministerstvu nastiňují požadavky, o nichž chtějí jednat. „Doufám, že ze strany ministerstva kultury budou učiněny nějaké kroky a pan Sankot v dočasném vedení divadla nebude moci pokračovat," přeje si Petr Zuska.
Nahradit by ho měla schopná osoba „ze středu“ divadla, na kterou už dostala ministryně Hanáková doporučení. Šéf činohry ND Michal Dočekal ministryni navrhl, aby byl do funkce prozatímního ředitele dosazen technicko-provozní ředitel Národního divadla Ing. Václav Pelouch.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: