Cirk La Putyka dnes uvede světovou premiéru představení Boom s mladými českými a ukrajinskými akrobaty na Fringe festivalu v Edinburghu

Soubor Cirk La Putyka uvede dnes 4. srpna 2022 na prestižní skotské divadelní přehlídce Edinburgh Festival Fringe světovou premiéru nového představení Boom. V prostoru McEwan Hall od Underbelly se bude poté hrát dvacetkrát až do 28. srpna. Projekt, který v režii principála souboru Rostislava Nováka ml. spojuje mladé české herce, tanečníky a akrobaty se studenty Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění, uvidí čeští diváci v premiéře od 30. září do 5. října v prostoru Jatek78. Vedle Boomu představí Cirk La Putyka na Fringe festivalu v jednom z místních divadel Zoo Southside loňskou novinku Runners.

Boom. Foto Petr Chodura.

Boom. Foto Petr Chodura.

Boom volně navazuje na jednorázové společné představení Boom vol. 1 z března letošního roku. Nyní ale půjde již o celovečerní inscenaci, která bude na programu minimálně po celou první polovinu příští divadelní sezony. Je výsledkem zkoušení členů dlouhodobého projektu Young Blood Cirku La Putyka se skupinou zkušených ukrajinských studentů, které Cirk La Putyka dokázal bezprostředně po začátku války dostat do bezpečí.

Mladá generace. Young Blood. Generace Z. Heads down generace. Spojuje je nejen věk, ale také sociální sítě. Účinkující v tomto představení spojuje ještě něco jiného – potkali se v březnu 2022 pár dnů po vypuknutí války na Ukrajině,” říká na úvod Rosťa Novák ml. „Nehrajeme o válce, hrajeme příběhy každého z nás. Válka nám dala důvod se spojit a nevzdat se. Udržet kulturu a umění živé. Poskytnout bezpečí. Divadelním jazykem vyprávíme to, co jsme prožili a co nadále prožíváme,” pokračuje. Diváci uvidí rozmanité cirkusové disciplíny - cyr wheel, šály, kruhy, čínskou tyč, žonglování, párovou akrobacii, ale i klauny, break dance, street dance a současný tanec. To vše za doprovodu uhrančivé živé hudby z dílny Igora Ochepovského.

Cirkus je o důvěře, rodině, kruhu, zodpovědnosti, svobodě i překonávání hranic. Během války ukázal, jak nás dokáže v krizových dobách propojovat a inspirovat. Boom je postavený na reálném základu. Tohle se skutečně stalo a dále děje. Ukazujeme vám to skrze cirkusové umění, divadelní jazyk, projekce, hudbu a kostýmy. Vše od prvního setkání, podání ruky a objetí přes společné jídlo a tréninky až po první vystoupení a vytváření si vlastního unikátního uměleckého jazyka,” vysvětluje Rosťa Novák ml.

Hrajeme o tom, co se nás dotýká. Hrajeme o životě, který žijeme. Naplno, s chutí a nadšením. Pojďte tenhle výbuch pozitivní energie (za)žít s námi,” uzavírá Rosťa Novák ml. 

Zdroj: Jiří Sedlák - ArtsMarketing.CZ

Témata článku

BoomRostislav Novák ml.

Cirk La Putyka

Nový cirkus

Edinburgh Festival Fringe

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: