Cirk La Putyka uvede další premiéru

Cirk La Putyka uvede další premiéru

Cirk La Putyka uvede další premiéru

Nová inscenace Cirku La Putyka s názvem Dolls bude mít premiéru 27. května 2014 na festivalu Cirk-UFF. Ten bude probíhat od 27. května do 1. června v Trutnově (www.cirkuff.cz). Nový projekt Cirku La Putyka, který v této sezoně premiéry doslova chrlí, navazuje na tradici loutkářského rodu Matěje Kopeckého (režie a scénografie) a hledá nové cesty manipulace s předmětem, vztah nového cirkusu a loutky, svobody a omezení, reality a iluze. Vznikal v rámci několika laboratoří, z nichž čerpal témata vztahů a hravosti. Herci se inspirovali lidmi, kteří se věnují rituálům, pracují se zvířaty, hrají loutkové divadlo, na řadu ale přišly také moderní technologie a film. Jde o multižánrové mezinárodní hledání nového tvaru v současném umění.
Téma panenek, loutek a hraček jsem zvolil proto, že jsem se chtěl vrátit k rodinné tradici: k práci s materiálem, s objektem, s loutkou. Fascinovalo mě to, že člověk člověka napodoboval z různých důvodů od pravěku,“ říká Rostislav Novák mladší – režisér Dolls a principál Cirku La Putyka.
Z jakých úvah tvůrci vycházeli? V dětství je naším nejlepším kamarádem panenka, plyšový medvídek, vojáček ... Je pro nás klíčem do světa fantazie, oporou, když nám není dobře. Hračka je jediná, kdo nám opravdu rozumí, cestuje s námi po celém světě, je naší zpovědnicí! Skrze panenku se můžeme podívat do historie, kdy jí člověk přisuzoval nadpřirozené schopnosti a byla spojnicí mezi námi a přírodou!
Když člověk panenku začal používat jako hračku, nejprve si vystačil s jednoduchostí a náznakem, postupem času se ale snažil o stále větší preciznost a realistické napodobení člověka. Proč? Dnes už nejde jen o obraz, ale o ideál člověka. Ideál, kterého se spousta holek a kluků snaží dosáhnout. Proč? Co když se taková loutka stane náhražkou reálného partnera? 20 % mužů v Japonsku ve věku 30 - 40 let má za partnerku nafukovací pannu. Proč? Panenka jako cesta k rituálu, k přírodě? Panenka jako cesta do fantazie! Náhražka reality! Panenka jako iluze! Panenka a člověk, snad další vývojový stupeň člověka.
Choreografii k inscenaci vytvořili Josef Fruček a Linda Kapetanea, režie se ujal Rostislav Novák ml., hudbu vytvořil Jan Balcar. Účinkovat budou Bellina Sörensson, Josa Kölbel, Coline Mazurek, Valentin Verdure, Iesu Escalante a Jan Balcar. Více na www.laputyka.cz
Festival nového cirkusu Cirk-UFF se koná v Trutnově. Vybraná představení se konají v Uffu, což je unikátní polyfunkční divadelní prostor. Jedná se o stavbu s variabilní scénickou a hledištní částí, jež lze uspořádat do pěti základních variant. Během roku hostí Uffo řadu divadelních klasických i alternativních představení a jiných zajímavých akcí. Všechny důležité informace naleznete na webu www.uffo.cz. Další vystoupení se konají v šapitó u Uffa, na Krakonošově náměstí nebo na prostranství přímo před Uffem. Zdroj: Cirk-UFF

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: