Cirk La Putyka v neděli uvede premiéru nové inscenace Airground. Do května stihne ještě další dvě hry.

Cirk La Putyka v neděli uvede premiéru nové inscenace Airground. Do května stihne ještě další dvě hry.

Cirk La Putyka v neděli uvede premiéru nové inscenace Airground. Do května stihne ještě další dvě hry.

V novém projektu Cirku La Putyka, který bude mít premiéru v neděli 2. února od 19.30 v sále La Fabriky v pražských Holešovicích, uvidí diváci tři herečky, letadlo a jednoho hudebníka. „Nastupte s námi na palubu Boeingu Airground, kde se cirkusová umění (závěsná akrobacie, acro-yoga, a další) prolínají s živou hudbou a s prvky pohybového a tanečního divadla,“ láká diváky krátká anotace na webu Cirku La Putyka. „Airground bude hodně o vzduchu, o vzestupech, pádech i rovnováze fyzické a psychické,“ prozrazují autoři námětu a zároveň režiséři představení Tom Rychetský a Štěpán Benyovszký.
Diváci se mohou těšit na Annu Schmidtmajerovou, Terezu Toběrnou a Šárku Bočkovou, které již mohli vidět v předchozích úspěšných projektech souboru jako La Putyka nebo Slapstick Sonata. „Sice nejprve poletíme letadlem, ale možná nakonec budeme muset plavat v oceánu, kdo ví,“ říká Anna Schmidtmajerová.
Nedílnou součástí novocirkusových inscenací je hudba. Airground živě doprovodí klávesista David Hlaváč. Ten se vedle divadla věnuje například kapele Střídmí klusáci v kulisách višní a s Cirkem La Putyka již spolupracoval během dvouměsíční přehlídky nového cirkusu Chapiteau-X v létě 2012. „S Rosťou Novákem, principálem Putyky, se známe dlouho. V La Putyce jsem jen zaskakoval, ale slovo dalo slovo a domluvili jsme se na tomhle novém představení,“ říká David Hlaváč.
Cirk La Putyka se na české divadelní scéně etabloval v roce 2009, kdy dal Rostislav Novák mladší dohromady sportovce, tanečníky, herce a hudebníky a začal s nimi pracovat na projektu La Putyka, ze kterého se stalo jedno z nejúspěšnějších představení tohoto žánru u nás. V této i dalších hrách bylo vždy doslova plné jeviště, Airground si ale vystačí se čtyřmi účinkujícími. Co dělají ostatní? „Naše zkušebna teď praská ve švech,“ vysvětluje Novák. „Kromě holek, které pilují na premiéru Airgroundu, se blíží další dvě premiéry. 19. března v La Fabrice uvedeme představení, kterému pracovně říkáme Playground nebo Hřiště. To je až na Zuzku Havrlantovou vyloženě klučičí představení, které režíruje Maksim Komaro.“ S ním soubor spolupracoval už na představení Slapstick Sonata. Diváci se mohou těšit na neokoukané akrobatické disciplíny, například na ruskou houpačku.
No a 27. května v Trutnově (v rámci festivalu Cirk-UFF) uvedeme další novinku, a sice představení Dolls, tedy Panenky. Panenky i proto, že od panenek je docela blízko k loutkám. A loutky a další předměty k novému cirkusu patří stejně, jako panenky patří k našemu dětství. S nimi si hrajeme a poznáváme svět,“ pokračuje Novák. „Tenhle projekt se bude zkoušet formou několika laboratoří. Hlavním tématem jsou vztahy a hravost. Herci se v rámci přípravy setkají s lidmi, kteří se věnují rituálům, práci se zvířaty, loutkovému divadlu, moderním technologiím a filmu. Jde o multižánrové a mezinárodní hledání nového tvaru v žánru současného umění.
Souběžně se tak nyní v holešovické zkušebně pracuje na třech projektech, které budou mít premiéry do konce jara. Vedle Čechů se zde potkávají umělci z Mexika, Německa, Finska, Francie a Švédska. Probíhají také například workshopy se členy francouzského souboru La Muete, kteří se specializují na zmíněnou ruskou houpačku. Zdroj: Cirk La Putyka

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: