Cirkus pro Plzeň: Kurzy cirkusových umění míří do Světovaru

Centrum pro nový cirkus ve spolupráci se společností Plzeň 2015, o.p.s. do Plzně přináší kurzy cirkusových umění pro veřejnost.  V areálu Světovaru na Slovanech si mohou od dubna do června všichni zájemci starší šestnácti let na jedné ze tří intenzivních dílen vyzkoušet kouzlo závěsné akrobacie na šálách pod vedením zkušených lektorů CIRQUEONU. V nejbližších týdnech přinese CIRQUEON do Plzně tři workshopy závěsné akrobacie na šálách, které proběhnou ve dnech 27.–28.dubna, 25.-26. května a 15.-16.června vždy od 10:00 do 14:00 hodin v areálu Světovaru.
Pokud jste již v dětství obdivovali akrobaty v cirkusech a divadlech, teď máte jedinečnou příležitost zkusit si cirkus na vlastní kůži a naučit se jejich umění! Do tajů vzdušných technik na šálách Vás naši zkušení lektoři zasvětí v průběhu jednoho víkendu. Pro účast na kurzu není potřebná žádná speciální průprava. Lektoři se plně přizpůsobí kondici a dovednostem jednotlivých kurzistů a lekci připraví na míru,“ slibují organizátoři.
CIRQUEON byl prvním centrem, které začalo nabízet pravidelné kurzy cirkusových umění v Praze. Začínali jsme s jedním kurzem a v současné době máme naplněných  šest kurzů různé úrovně, přičemž motivace každého účastníka je jiná,“ říká Šárka Maršíková, ředitelka CIRQUEONU a dodává, „závěsná akrobacie může rozšířit rejstřík dovedností hercům či tanečníkům, kteří v kombinaci s pravidelným tréninkem mohou po čase využít tyto dovednosti ve své profesi, ale je také skvělou alternativou osobního tréninku. Během jedné hodiny se pobavíte, vytrénujete svaly, o kterých jste doposud neměli ani ponětí a zvýšíte si kondici. Já určitě doporučuji vyměnit nudou posilovnu za trochu zábavnější formu tréninku, nebudete litovat.
V prostorách Světovaru působí i místní občanské sdružení Žonglér o.s., které v rámci svých otevřených pondělků nabízí možnost individuálního tréninku závěsné akrobacie na šále. Dovednosti získané při intenzivní dílně tak kurzisti můžou sami dále prohlubovat a lektoři CIRQUEONU přijedou vždy jednou měsíčně Plzeňáky naučit další nové triky a figury.
Prvním společným projektem CIRQUEONU – Centra pro nový cirkus a Plzně 2015, o.p.s. bylo druhé celorepublikové víkendové setkání profesionálů, kteří se ve své praxi dlouhodobě věnují využívání cirkusových umění  pro terapeutické účely při práci s různými ohroženými skupinami (tzv. social cirkus). Setkání proběhlo ve dnech 12.–14. dubna v areálu plzeňského Světovaru za účasti profesionálů z Prahy, Plzně, Brna, Olomouce, Jablonce nad Nisou, Liberce, Trutnova a pozvání přijali i kolegové ze Slovenska. Speciální workshop zaměřený na techniku žonglování vedl profesionální švédsky žonglér Petter Wadsten, který v České republice dlouhodobě spolupracuje se souborem Cirk La Putyka.Tématem druhého víkendu věnovaného social cirkusu s podtitulem „hendicirk“ bylo využití cirkusových technik při práci s lidmi s hendikepem,“ říká koordinátorka projektu Barbora Adolfová a dále dodává, „cenné zkušenosti a dovednosti, které lektoři v průběhu workshopu nabyli, určitě zúročí i při vedení svých kurzů v regionu. Zpětná vazba, kterou máme od všech zúčastněných je až nadšená a doufám, že se ta spousta nápadů, které během víkendu vznikly, bude realizovat.
CIRQUEON (Centrum pro nový cirkus) je zastřešující organizace pro podporu a rozvoj nového cirkusu  v České republice. Je členem mezinárodní sítě Circostrada Network, Caravan network a Federace profesionálních cirkusových škol FEDEC. Hlavní náplní CIRQUEONU je poskytování informací o domácím i evropském dění na poli nového cirkusu, podpora projektů nové cirkusové vlny vznikajících v České republice a rozvoj cirkusových dovedností profesionálů i široké veřejnosti. www.cirqueon.cz
Partnerem projektu CIRKUS PRO PLZEŇ je Plzeň 2015 - Evropské hlavní město kultury 2015. Podpořeno z projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 za finanční podpory Ministerstva kultury ČR. www.plzen2015.eu

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: