Co chystá Pražský komorní balet

Co chystá Pražský komorní balet

Co chystá Pražský komorní balet

Pražský komorní balet vstupuje do nové divadelní sezony. V nejbližší době soubor čekají tři nové premiéry, s reprízami inscenací navštíví do konce roku několik českých měst a chystá se hostovat i v zahraničí, například v Ekvádoru či Jižní Koreji.

Premiérové uvedení duetu Metamorphic, který pro Pražský komorní balet chystá choreografka Martina Hajdyla Lacová pod supervizí Andreje Petroviče, proběhne 5. října 2017 v pražském Ponci. Nový kus je volně inspirován tvorbou sochaře Augusta Rodina, který formoval své sochy fascinován člověkem, přírodou a tancem. Jeho způsob zobrazení a dramatizace lidského těla posloužil tvůrcům duetu jako zdroj pohybu.
„Co se týče zájezdů, čeká Pražský komorní balet opravdu náročný podzim,“ říká Ladislava Jandová, ředitelka souboru. „Kromě zájezdů po Čechách, například do Hradce Králové, České Lípy či Třeboně, se chystáme na dvě velké zahraniční cesty. Mezi 2. a 5. listopadem nás čeká účast na Mezinárodním festivalu současného tance Incheon v Soulu, kde vystoupíme právě s novým duetem Metamorphic, a kde také Linda Svidró povede workshop současného tance. Ve druhé polovině listopadu se Pražský komorní balet s toutéž choreografií představí ve spolupráci s Ecuador Nacional de Danza Company na velkém Mezinárodním divadelním festivalu Loja v Ekvádoru.“
Druhá premiéra sezony se odehraje 22. října 2017 v Divadle na Vinohradech v Praze. Choreograf Tomáš Rychetský připravuje nové čtyřicetiminutové dílo, které nazval Requiem za nekonečno. Choreografie se snaží se v duchovním prostoru Requiem Antonína Dvořáka vyprávět děj konkrétního lidského osudu, který se prodírá napříč časem. Requiem je sice z podstaty „mše za zemřelé“, v Rychetského ztvárnění jde ale o vyjádření víry, že životní energie nemůže jednoduše zmizet, jen se proměňuje a je předávána dál a stejně jako tanec má nekonečně mnoho podob. Taneční příběh se dotýká otázek, které leží mezi koncem a začátkem života. V rámci večera uvede PKB i nové nastudování Rychetského choreografie Nevyřčené ticho.
Třetí premiéra, v rámci které se představí novinky choreografů Jiřího Pokorného a Lukáše Timuláka, bude pak uvedena 29. dubna 2018 v Divadle na Vinohradech.

Zdroj: Pražský komorní balet

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: