Co kritici dnes potřebují? Taneční aktuality zvou ke kulatému stolu

Taneční aktuality v rámci projektu Zaostřeno na tanec pořádají dne 21. června kulatý stůl na téma potřeby umělecké kritiky. Debata proběhne v prostorách Pražského kreativního centra (Skautský institut na Malém náměstí) v sále Pavla Janáka od 17 hodin.

Fofo. M. Hančovský

Fofo. M. Hančovský

Smyslem setkání je spolu s kulturními publicisty, kritiky a kritičkami zhodnotit stav umělecké kritiky v České republice. Zamyslet se, v jakých socio-ekonomických podmínkách se rozvíjí a jaké jsou potřeby a zkušenosti jedinců, kteří toto povolání vykonávají. Kolik by měl kritik dostat za recenzi? Potřebujeme orientační ceník práce publicistů? Mají asociace kritiků v dnešní době smysl, sílu, hlas? Jak se může umělecká reflexe dál v dnešních podmínkách rozvíjet? Na tyto a mnohé další otázky se účastníci diskuse pokusí nalézt společně odpověď.

Při výkonu své profese je kritik velmi osamělý, po zhlédnutí představení se odebere domů, mezi čtyřmi stěnami napíše reflexi a mnohdy se ani nedozví, jaký měl jeho text odezvu či dopad. Jak se ukázalo při mezinárodním workshopu pro taneční kritiky (závěry ve formě esejí lektorek zde), vzájemné sdílení zkušeností je velmi osvobozující a motivující pro všechny zúčastněné, proto chceme na toto téma dále rozvíjet širokou oborovou debatu v českém kontextu,“ vysvětluje moderátorka diskuse Daniela Machová. „Věřím, že toto setkání přinese klíčové informace, na kterých je možné dále stavět a potřeby umělecké kritiky saturovat,“ dodává.

Diskuse je otevřená nejen kritikům a kritičkám všech uměleckých žánrů, ale i všem zájemcům z řad odborné i laické veřejnosti. Pro účast se registrujte zde:

https://forms.gle/mbMf8RNm6R8mj8uM6

Projekt Zaostřeno na tanec podpořilo hl.m.Praha.

Témata článku

Taneční aktuality

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: