Co to vlastně znamená, být profesionálním akrobatem? Performeři Losers Cirque Company chystají premiéru představení Grandiózní

Přední český novocirkusový soubor Losers Cirque Company se z venkovní letní scény v Anežském klášteře vrací do svých vlastních prostor v bývalém Branickém divadle, do Divadla BRAVO! Diváky na Prahu 4 lákají na premiéru svého nejnovějšího představení s názvem Grandiózní, ve kterém diváky svým specificky suchým lůzřím humorem plným nadsázky seznamují s krutou realitou vznikání tuzemských uměleckých projektů. O působivé akrobatické triky však diváky neochudí.

Co to vlastně znamená, být profesionálním akrobatem? Performeři Losers Cirque Company chystají premiéru představení Grandiózní

Co to vlastně znamená, být profesionálním akrobatem? Performeři Losers Cirque Company chystají premiéru představení Grandiózní

Možná jste zaslechli názor, že umělci tvořili svá nejlepší díla, když byli hladoví. Zda je to skutečně pravda, nevíme, faktem však zůstává, že během období plného restrikcí a rušení kulturních akcí spojeného s koronavirovými opatřeními novocirkusová parta Losers Cirque Company zvládla v nelehkých podmínkách nazkoušet hned dvě nová celovečerní představení, ambiciózní Konkurz, který měl premiéru 2.června na mezinárodním festivalu nového cirkusu Cirk-UFF, a inscenaci Grandiózní, jejíž přípravy v těchto dnech vrcholí. Datum premiéry je stanoveno na konec září tohoto roku a proběhne na domovské scéně souboru v Divadle BRAVO! na Praze 4.

Připravované představení divákům poodhalí proces vzniku mnohých divadelních projektů u nás, na první pohled velkolepý název Grandiózní totiž nepřímo odkazuje i ke slovu grant, tedy proces financování kulturních děl, který bývá často vyčerpávající. Autorem námětu a režisérem je člověk, který má k tomuto tématu opravdu co říct: Matyáš Ramba je členem Losers Cirque Company od jejich úplného začátku. Na představení Kolaps se podílel nejenom jako akrobat, ale i jako choreograf a je tvůrcem námětu snového představení Vzduchem. Perličkou v jeho pomyslném profesním životopise je pak projekt AkroAudio, tedy rozhlasová akrobatická hra. V současné době coby choreograf spolupracuje i s Národním divadlem. 

Středobodem představení Grandiózní je samotné představení. „Diváci sledují skupinu akrobatů, kteří touží vytvořit průlomové umělecké dílo s mimořádnou duchovní a kulturní hodnotou, něco, co přesahuje je samotné. Takový projekt ale vyžaduje spoustu času, sil - a především peněz. Tak jako ve skutečném světě inscenace vzniká v duchu starého dobrého motta: vždyť se to nakonec vždycky nějak udělá,” říká Matyáš Ramba. Naši hlavní hrdinové investují část peněz ze svého, část získávají od sponzorů, ale hlavně spoléhají na nejistý kulturní grant. „Jakmile se zkoušky rozjedou, není cesty zpátky, premiéra zkrátka musí být a musí se zvládnout. Akrobaté pracují pod silným tlakem a navíc čelí dalším více či méně bizarním problémům,” dodává autor. Diváky v sále čeká nervy drásající příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Chraň Bůh, aby naše hlavní postavy většinu těžce vybojovaného budgetu utratily za francouzskou tanečnici!

V Grandiózním se představí čtveřice ostřílených performerů z řad Losers Cirque Company ve složení Vítězslav Ramba, Lukáš Macháček, Jindřich Panský, Mates Petrák - zcela netradičně v roli sebe samých. Doplní je Julliet Jean, která do představení vnese ženský element a pohled na věc z příbuzného oboru. „Inscenace se soustředí na dvě hlavní témata: na souboj s neúprosnými grantovými komisemi a na přátelské pouto mezi divadelními kolegy, které bývá často tím nejdůležitějším důvodem pro to v profesi setrvat, i když je to občas fakt na hlavu,” říká Matyáš Ramba.

Zdroj: Divadlo BRAVO!

Témata článku

Grandiózní

Losers Cirque Company

Divadlo BRAVO!

Nový cirkus

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: