Company ProART uvede Příběh vojáka Igora Stravinského

První premiérou Company ProART v roce 2012 bude ve spolupráci s Filharmonií Brno Příběh vojáka Igora Stravinského (s texty Charlese Ferdinanda Ramuze) 19. a 20. ledna od 19:30 hod. v Besedním domě v Brně. Pod taktovkou šéfdirigenta Aleksandera Markoviče se v režii a choreografii Martina Dvořáka vzniká inscenace pro čtyři herce-performery. Nejen pohádkový příběh o cestě Vojáka a jeho dobrodružstvích s Ďáblem, Vypravěčem a Princeznou vypráví o tom, že „Nelze být zároveň tím, kdo jsi byl. Musíš si vybrat, jak chceš žít: je zakázáno všecko mít. Štěstí je jedno jediné, nemáš žádné, když chceš mít štěstí dvě... jen věci nitra, nepotřebuješ víc.
Company ProART se pokouší bořit hranice mezi uměleckými žánry, tentokrát ve spolupráci s Filharmonií Brno a dirigentem Aleksanderem Markovičem nastudoval choreograf Martin Dvořák taneční pantomimu Igora Stravinského Příběh vojáka. Tato skladba pro 7 nástrojů byla premiérově uvedena v Lausanne roku 1918, tedy v závěru I. světové války. Stravinský je tu silně ovlivněn jazzovou hudbou a znamená to jistý milník v jeho dosavadní tvorbě. Námět nalezl v ruských bajkách. „Toto netradiční dílo pracuje s hudebními plochami a mluveným textem tak přirozeně, až je vlastně nemožné ho jednoznačně žánrově zařadit. Původně byl Příběh vojáka zamýšlen jako pojízdné hudební divadlo pro dva herce a dva tanečníky. Dnes je nejčastěji inscenován jako koncert pro komorní orchestr a jednoho vypravěče, který deklamuje všechny mluvené role – vojáka, princeznu, ďábla a vypravěče. Já však kladu na interprety mnohem vyšší požadavky. Nechávám všechny čtyři aktéry tančit, hrát a recitovat text přes hudbu i mimo ni. Všichni interpreti plně rozehrávají všemožnými prostředky bez použití rekvizit své postavy a naplňují tak filozofii ProART o propojování uměleckých žánrů,“ uvádí Martin Dvořák. V roli Vojáka se představí Michal Matěj, jako Vypravěč Aleš Slanina, v roli Princezny vystoupí Aneta Majerová a postavu Ďábla ztělesní Martin Dvořák. První tři jmenované umělce zná brněnské publikum z jeviště Městského divadla Brno.
Company ProART je nezávislý profesionální soubor současného tance a tanečního divadla činný od roku 2005. Pod vedením choreografa Martina Dvořáka proklamuje jakožto komorní taneční těleso ideový rozvoj a inovaci uměleckého odkazu Pražského komorního baletu. Snahou souboru je propojování uměleckých žánrů a hledání nových cest pro jevištní umění. ProART uvedl doposud 8 celovečerních představení a dvojnásobek choreografií kratších, převážně zahraničních choreografů (N. Adler, E. Guillard, F. Dumeril, K. Ito, G. Wong a další). Soubor pravidelně hostuje v zahraničí – Rakousko, Německo, Slovensko, Portugalsko, letos chystá turné do Maďarska a Polska.
Martin Dvořák absolvoval Taneční konzervatoř v Brně. Po ukončení studia působil krátce v Baletu ND Brno, Laterně magice a Pražském komorním baletu. Byl nominován na Cenu Thálie (2000). Od roku 2001 žije a pracuje v zahraničí. Jako tanečník či choreograf spolupracoval např. s Volksoper Wien, Landestheater Linz, Landestheater Innsbruck, Ballett Bern, English National Opera v Londýně, Fabulous Beast Dance Theatre v Irsku či Staatstheater Darmstadt v Německu. Momentálně je svobodným umělcem v nezávislých projektech či hostem na jevištích velkých kamenných divadel. V roce 2004 spoluzaložil multižánrový Festival ProART a je uměleckým vedoucím Company ProART. Více na: www.proart-festival.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: