ČTP zahájí přeobsazená inscenace Manson

Dnes začíná 19. ročník festivalu Česká taneční platforma, přehlídky současného tance a pohybového divadla. První inscenací je od 17 hodin v Teatru NoD Manson, projekt souborů DOT504 a Teatro Novogo Fronta. Premiéra proběhla minulý rok v únoru, účinkovali v ní Aleš Janák, Lenka Vagnerová, Pavel Mašek a Irina Andreeva, inscenace se nyní dočkala ze tří čtvrtin nového obsazení. Původní choreografický a interpretační materiál Lenky Vagnerové a Pavla Maška převzali noví interpreti, tanečníci Kateřina Stupecká a zkušený Martin Vraný, který se vrací na českou taneční scénu po dlouholetém zahraničním angažmá. Dalším přínosem je působení herce a performera Petra Srny. Díky jeho účinkování se mohl dříve vystupující autor a režisér projektu Aleš Janák věnovat především režijní stránce představení, což slibuje posun inscenace.

Program ČTP byl vytvořen na základě doporučení dramaturgické rady složené z profesních odborníků a odbornic na oblast českého současného tance. Festival Česká taneční platforma každoročně uděluje oborové ceny Tanečník / Tanečnice roku, Taneční inscenace roku a Cenu diváka. Účast ve festivalové porotě, která se skládá kromě českých osobností také ze zahraničních hostů, letos přislíbily např. dlouholetá ředitelka choreografického centra a festivalu Danse à Lille Catherine Dunoyer de Segonzac nebo umělecká ředitelka Dansmakers Amsterdam Suzy Block. Cenu za světelný design uděluje partner festivalu – Institut Světelného Designu. Hlavní program festivalu doplní další akce, v rámci kterých se budou moci diváci osobně setkat s tvůrci a blíže se seznámit se vznikem tvorby děl současného tance.

Dnes mohou diváci zhlédnout ještě další inscenace: od 19 hodin v Divadle Archa to bude projekt Simulante bande skupiny VerTeDance a od 20 hodin v Divadle Ponec Orbis pictus z autorské dílny uskupení NANOHACH. Více na www.tanecniplatforma.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: