Další baletní přenos – Don Quichotte

Další baletní přenos – Don Quichotte

Další baletní přenos – Don Quichotte

Příznivci baletu v kině se mohou 6. března v 16:45 těšit na vrcholný a nezapomenutelný zážitek - přímý přenos baletu Don Quichotte z moskevského Bolšoje. V hlavních rolích vystoupí hvězdy nové generace – Ivan Vasilijev, který je pro mimořádné bravurní technické, maskulinní výkony nazýván železným mužem a Natalia Osipova.
Balet Don Quichotte je klenotem klasického baletního repertoáru uváděným po celém světě. Ale jeho pravý domov je v Bolšoji, kde měl světovou premiéru (roku 1869) v choreografii otce klasického baletního repertoáru Maria Petipy, z jehož odkazu vychází i choreografie přenosu Alexeje Faděječeva. Na pozadí komediálního příběhu o strastiplné, ale i komické cestě dvou milenců k sobě, se odehrává nádherný, temperamentní balet plný horkého španělského slunce podle románu Miguela Cervantese. Balet plný technických fines, jeden z celosvětově nejoblíbenějších titulů, obdoba Carmen v baletu.
Ivan Vasilijev je hvězda první velikosti nové generace. Ze všeho nejraději tančí Spartaka, již ve svých 24 letech si vysloužil pro svůj heroický maskulinní projev spojený s přesnou technikou přídomky jako „železný muž“, „nový Nurejev“, či „raketový muž“. Neméně rychle stoupá i hvězda Natalie Osipové, kterou kritika v představení hodnotí takto: "Objevila se na jevišti jako rychlá střela, která se téměř nezastavila, aby nabrala dech během dalších tří jednání. Natalia – zlobivé děvče s jiskrou v oku tančila s energií, která neznala hranic, létala přes jeviště, jako kdyby zítřek neexistoval a sázela jednu troufalou piruetu za druhou... dokonalá tanečnice," tak popsala Natálii v roli Kitri v Donu Quichottovi Debra Craine z britského deníku The Times.
Diváci přímých přenosů projektu Balet v kině měli možnost tuto dvojici vidět loni v Ostravě na historicky prvním přenosu Bolšoj baletu Plameny Paříže. Vzbudili v nich takové nadšení, že sál tleskal do rytmu, zažil ovace ve stoje a diváci čekali v euforii na poslední oponu u dveří kina.

Česká kina participující na přenosu Don Quichote:
Praha, kino Světozor: www.kinosveotozor.cz
Zlín, Vleké kino: www.velkekino.cz
Hradec Králové, Kino Centrál: www.kinocentral.cz
Olomouc, Kino Metropol: www.olomouckakina.cz
Cheb, Kino Svět: www.kinosvet.cz
Děčín, Divadlo Děčín: www.divadlodecin.cz
Jablonec nad Nisou, Kino Radnice: www.kinajablonec.cz

O projektu Balet v kině
Přímé přenosy Bolšoj baletu a Baletu Pařížské opery kombinují špičkové taneční umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. První přenos Baletu Pařižské opery se uskutečnil v prosinci 2009, první přenos Bolšoj baletu v březnu 2009. První sezóna baletních přenosů byla zahájena v červenci 2010 přenosem představení Malá tanečnice Edgara Degase z Pařížské opery. V současnosti na projektu participuje již 11 kin v České a Slovenské republice. Jsou to kina v Praze, Zlíně, Děčíně, Teplicích, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Lounech, Ostravě, Olomouci, Jablonci a Banské Bystrici. Držitelem licence na přímé přenosy z Baletu Pařížské opery a Bolšoj baletu z Moskvy do České republiky je filmová distribuční společnost Aerofilms.

DALŠÍ PROGRAM BOLŠOJ BALETU
======================
Coppélie
Choreografie: Sergej Vikarev
Hudba: L. Delibes
Neděle 29. května 2011 v 16:45 (živě)

DALŠÍ PROGRAM BALETU PAŘÍŽSKÉ OPERY
======================
Coppélia
Choreografie: Patrice Bart
Hudba: Léo Delibes
Pondělí 28. března 2011 v 19:30 (živě)

Děti ráje
Choreografie: José Martinez
Hudba: Marc-Olivier Dupin
Sobota 9. července 2011 v 19:30 (živě)

BOLŠOJ BALET SEZÓNA 2011/2012
======================
Esmeralda (živě) (slavnostní znovuotevření Velkého divadla) Neděle 9. října 2011
Choreografie: Jurij Burlaka, Vasilij Medveděv Hudba: Cesare Pugni

Spící krasavice (živě) Neděle 20. listopadu 2011
Choreografie: Jurij Grigorovič Hudba: Petr I.Čajkovskij

Spartakus (živě) Neděle 16. prosinec 2011
Choreografie: Jurij Grigorovič Hudba: Aram Chačaturjan

Korzár (živě) Neděle 11. března 2012
Choreografie: Alexej Ratmanskij Hudba: Adolf Adam

Světlý pramen (živě) Neděle 29. dubna 2012
Choreografie: Alexej Ratmanskij, Hudba: Dimitrij Šostakovič

Raymonda (živě) Neděle 24. června 2012
Choreografie: Jurij Grigorovič
Hudba: Alexandr Glazunov

Zdroj: Aerofilms

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: