David Zambrano se v červnu vrací do Prahy

David Zambrano se v červnu vrací do Prahy

David Zambrano se v červnu vrací do Prahy

Venezuelský tanečník David Zambrano se vrací do Prahy, aby ve Studiu ALTA vedl týdenní intenzivní workshop improvizace a představil tři umělecké projekty. Zambrano se sem pravidelně vrací a kontinuálně pracuje se zdejší taneční a uměleckou komunitou. Ve Studiu ALTA se již setkal s Ivou Bittovou ve společné improvizaci v rámci festivalu ImproEventsPrague 2013. S VerTeDance a kapelou Zrní na této scéně připravil inscenaci Ceviche, kterou mohou diváci zhlédnout na náměstí Václava Havla v rámci festivalu Tanec Praha 15. června 2017.

Jeho duet Porta Llave uvede Studio ALTA ve společném komponovaném večeru se sólem Milana Hericha 9. června. „Tyto dva úzce spolupracující umělce spojuje touha překračovat hranice uměleckých druhů a žánrů a objevovat nové možnosti využití pohybového materiálu. Porta Llave je představení o stopách, které za sebou zanecháváme. Tato strukturovaná improvizace je založená na výzkumu chodidel a společně se Zambranem se v ní představí tanečník Florian Vuille. V nonkonformním sólu Solo for Mr. Folk Milana Hericha, spoluzakladatele Les SlovaKs Dance Collective, se hlavní inspirací stal slovenský folklor. Herich zde v tvořivém dialogu se Zambranem, který v projektu působí jako režijní a pohybová supervize, hledá cestu od tradice k současnosti a odhaluje nebezpečí idealizace sebe samých a vlastní historie,“ dodávají zástupci Studia ALTA.
V neposlední řadě bude Zambrano stát u vzniku nové série improvizačních večerů ve Studiu ALTA s názvem Po pás. V rámci tohoto cyklu bude Studio ALTA ve spolupráci s CreWcollective zvát do Prahy osobnosti (nejen) taneční improvizace z celého světa – na podzim svou účast potvrdil mj. Julyen Hamilton. „Po pás se inspiroval formátem amsterdamských impro večerů, kde se zcela neznámí umělci setkávají přímo na jevišti a komponují v dané chvíli neopakovatelné dílo. Tato vzrušující forma spolupráce nás přivedla na myšlenku začít s něčím podobným i v Praze. Dobrodružství improvizace, jedinečnost a neopakovatelnost sledovaného představení, spontánnost a překvapení, které k improvizaci neodmyslitelně patří, rozvíří nejednu diváckou duši. Divák i performer jsou na tom podobně, oba neví, co se bude dít, ale jsou v tom až Po pás,“ vysvětluje své inspirace Jana Novorytová, kurátorka programu. V prvním díle 14. června se na jevišti potkají tanečníci David Zambrano a Florent Golfier a hudebníci George Cremaschi a Lucie Páchová. Videoprojekci připraví Pavla Nešverová a Michal Kindernay a mluveným slovem bude improvizovat Jan Bárta.

Zdroj: Studio ALTA  

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: