Debut českého choreografa ve slavném londýnském tanečním divadle Sadler’s Wells

Dne 1. února 2011 se uskuteční v Richmond Theatre v Londýně premiéra komponovaného večera The Talent londýnského tanečního souboru Balletboyz. Po premiéře bude následovat turné po Velké Británii a Severnim Irsku, které vyvrcholí několikadenní prezentací ve slavném londýnském tanečním divadle Sadler’s Wells. Mezi tři díla, která budou v tomto komponovaném večeru uvedena, patří premiéra představení Void mladého talentovaného českého choreografa Jarka Cemerka.
Jarek Cemerek byl pozván ke spolupráci se souborem Balletboyz po té, co se úspěšně zúčastnil veřejného výběrového řízení, na které se přihlásilo přes 160 umělců z celého světa. Umělecké vedení se k výběru Jarka vyjádřilo: „Velmi se nám líbí styl, jakým Jarek pracuje. Jeho instrukce jsou jasné a přesně ví, co od tanečníků chce a potřebuje. Jeho pohybový slovník je velmi fyzický a naprosto sedí dynamice a stylu Balletboyz.“ Představení Void bude uvedeno vedle dalších dvou děl choreografů, kteří se souborem spolupracují externě a mezi něž patří i taková jméno světového současného tance, jako je Russel Maliphant.
Po dlouhodobém působení v zahraničí jako tanečník a pedagog se Jarek Cemerek vrátil v minulém roce do České republiky a představil se českému publiku na festivalu Tanec Praha 2010 s úspěšným duetem Void Amongst Humans, které nastudoval spolu s českou tanečnicí Helenou Arenbergerovou.
Jeho současná choreografie pro devět tanečníků souboru Balletboyz dále zkoumá a rozvíjí téma předchozího duetu; void jako význam prázdnoty a pocitu osamělosti jedince uprostřed přetechnizovaného a přelidněného světa. Jistě není bez zajímavosti, že tato myšlenka a téma, kterým se Jarek Cemerek ve svých dílech zaobírá, vznikla právě v Londýně, kde v roce 2006 spolupracoval jako tanečník v Royal Opera House na projektu Mytologie Echo a Narcise.
Inspirací pro tvorbu je Jarkovi Cemerkovi kromě osobních životních zkušeností i hudba Ondřeje Dědečka 6polnic, se kterým spolupracoval již na duetu a kterého přizval k vytvoření hudby i pro londýnské představení.
Vedle úspěchů v kreativní činnosti Jarek Cemerek dosahuje i velkých úspěchů v činnosti pedagogické. Nyní byl pozván ředitelem tanečního oboru jedné z nejprestižnějších konzervatoří na světě Juilliard v New Yorku, aby v únoru 2011 vedl intenzivní workshop současného tance pro studenty nejvyššího ročníku.

Jarek Cemerek
Tanečník, choreograf, pedagog
Vystudoval tanec na konzervatoři v Ostravě, dále choreografii a taneční pedagogiku na HAMU a absolvoval studijní pobyt na Divadelní Akademii v Helsinkách. Uměleckou dráhu začal jako tanečník v Národním divadle v Ostravě, odkud přešel do Prahy a tančil v Laterně Magice a ve Státní Opeře. Poté tancoval v Bratislavském divadle tanca, v souborech La Terra Nuova (Itálie), Tanztheaterwien (Vídeň), Thor (Brusel), Willy Dorner (Vídeň), Edita Braun (Salcburk), dále v Dance Theatre of Ireland, Stadttheater Bern (Švýcarsko) a v Royal Opera House (Londýn). V roce 2009 založil soubor současného tance Albamora v Dánsku.
Jako pedagog působil v mnoha tanečních souborech a na tanečních festivalech, na Divadelní Akademii v Helsinkách, ve Stadttheater Bern, Jayne Persch School (USA), Royal Ballet School v Holstebro (Dánsko).
Další informace: www.jarekcemerek.com
Videoklip: Void Amongst Humans www.youtube.com/watch?v=d3gYgS5jcXo

Balletboyz

Soubor Balletboyz založili v roce 2001 Michael Nunn a William Trevitt, kteří oba působili jako sólisté v Královském baletu v Londýně. Jejich činnost se neomezuje pouze na realizaci divadelních tanečních projektů, na kterých spolupracují s tvůrci a tanečníky různých tanečních směrů, ale význam jejich práce spočívá také v realizaci televizních pořadů s taneční tématikou. Jejich pořady jsou uváděny na BBC a Channel 4. V roce 2008 získali mezinárodní cenu Emmy za nejlepší umělecký dokument Strictly Bolshoi. V roce 2009 se Nunn a Trevitt rozhodli změnit dynamiku a směřování souboru a ke spolupráci si vybrali a následovně vytrénovali 10 mužských tanečníků různého původu a vzdělání. Tvůrce představení vybírají jak z řad etablovaných, tak i mladých talentovaných choreografů. V roce 2005 soubor stal z jedním ze souborů sdružených s tanečním divadlem Sadler’s Wells. Pro soubor to především znamená, že je jejich jméno spojováno s se slavným tanečním produkčním domem, mají možnost být v centru tanečního dění a zároveň využívat všech prostředků divadla a podpory jeho zaměstnanců.
Další informace: www.balletboyz.com
Foto © Balletboyz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: