decadance: Nová premiéra Baletu Národního divadla v červnu

decadance: Nová premiéra Baletu Národního divadla v červnu

decadance: Nová premiéra Baletu Národního divadla v červnu

Poprvé v historii přivítá Balet Národního divadla do svého repertoáru dílo dnes již legendárního Izraelce Ohada Naharina. Premiéra jeho choreografie decadance se uskuteční 4. června 2015 na Nové scéně Národního divadla.
„Ač se bude jednat o zvláštní kombinaci částí či celých opusů vytvořených Ohadem Naharinem v průběhu posledních deseti let, do jisté míry půjde o nový tvar, jelikož budou vytvořeny originální momenty v rámci režijní linky a choreografické struktury celého večera. Ohadovo silné charizma, velice specifické geografické a kulturní zázemí, jedinečná a originální poetika pohybu a výrazových prostředků všeobecně, bude obrovskou novou zkušeností nejen pro tanečníky, ale především pro diváky, kteří se mohou těšit na silný nevšední zážitek,“ dodávají organizátoři.
Ohad Naharin se narodil v roce 1952 v kibucu Mizra, tančit začal až ve svých dvaadvaceti letech. Během prvního roku v Batsheva Dance Company si ho všimla hostující choreografka, legenda moderního tance, Martha Graham a navrhla mu, aby se stal členem jejího baletního souboru v New Yorku. Odešel na její doporučení do USA, vzdělával se a tančil. Jeho taneční kariéra pak pokračovala v Izraeli (Bat-Dor Dance Company) a v Bruselu, kde působil v souboru Maurice Béjarta Ballet du XXe Siècle. V roce 1980 se Naharin vrátil do New Yorku, kde debutoval jako choreograf v divadle Kazuko Hirabayshiho. V tomtéž roce založil spolu se svou ženou Mari Kajiwarou společnost Ohad Naharin Dance Company. Ohad Naharin šéfuje od roku 1990 souboru Batsheva Dance Company, který sídlí v samotném Tel Avivu. Letos jeho tanečníky poprvé na živo uvidíme i v Praze – 25. a 26. června v rámci festivalu TANEC PRAHA.
Sám o svém pohybovém slovníku nazvaném gaga říká: „Je to jazyk, který se teprve vyvíjí. Týká se hodně naslouchání svému tělu, jeho prožitku, ať tančíte či jste v klidu. Toto uvědomění vytváří prostor pro emoce. Neboť emoce se nesou na proudu energie. Uvědomění těla vytváří prostor pro jeho výbušnost; abyste vybuchla, potřebujete také prostor. Uvědomění ale vytváří také prostor pro jemnost. A to je, o co se snažím…“ (Kompletní rozhovor s Ohadem Naharinem bude otištěn v programu k inscenaci.)
„Ohad Naharin je choreograf, který dokáže v divácích stupňovat napětí. Jeho představení jsou rituálem i oslavou, událostí i zážitkem. I když jsou jeho díla na repertoáru nejvěhlasnějších světových souborů, nikdy nepřipravil premiéru pro jiný soubor než svou vlastní Batshevu. Na druhou stranu na ostatní soubory své premiéry nepřenáší jen tak, slepě a bez úprav. Je známa jeho další praxe: mutace vlastních děl – vždy na míru tomu kterému souboru připraví koláž z již jindy uvedených částí, doplní novým, vloží jiné souvislosti. Jeho choreografie jsou stále živé a v pohybu. Tak je tomu i nyní i s verzí decadance vzniklou pro Prahu a pro Balet Národního divadla,“
uzavírají organizátoři.
Představení vzniklo pod osobní záštitou J. E. pana Garyho Korena, velvyslance Státu Izrael v České republice.

Zdroj: Balet Národního divadla

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: