Derniéra Flamenca Hoy Carlose Saury, ochutnávka Carmen a Labutí jezero ve 2D i 3D opět na plátnech českých kin

Derniéra Flamenca Hoy Carlose Saury, ochutnávka Carmen a Labutí jezero ve 2D i 3D opět na plátnech českých kin

Derniéra Flamenca Hoy Carlose Saury, ochutnávka Carmen a Labutí jezero ve 2D i 3D opět na plátnech českých kin

Pražské kino Aero uvede 20. listopadu zřejmě poslední české představení filmu Flamenco Hoy de Carlos Saura, v němž tento světově proslulý režisér zachytil špičkové živé vystoupení tanečníků famenka mladé generace. Již 18. listopadu nabídne kino Nová Beseda v Klánovicích ochutnávku jarního cyklu záznamů flamenka legendárního choreografa Antonia Gadese projekcí Carmen. Diváci v Jihlavě, Hradci Králové, Sušici a v Táboře se v listopadu dočkají reprízy inscenace Labutího jezera z Mariinského divadla.
Než se návštěvníci dočkají prosincových přímých přenosů z Baletu Pařížské opery a Královského baletu v Londýně, vybraná česká kina zvou v sychravém listopadovém období na flamenko. Klánovické kino Nová Beseda uvede záznam klasického flamenkového představení Carmen v podání baletu Antonia Gadese. „Vytvořil jsem Carmen, protože nemám rád její stereotypní, falešný obraz. Je to žena, která se lásce odevzdává celá a nikdy nezapomíná, k jaké třídě patří,“ sdělil choreograf Antonio Gades v reakci na veleúspěšnou premiéru divadelně-tanečního představení, která se konala v Paříži před 30 lety, v roce 1983. Ve stejné době pracoval Carlos Saura na filmové podobě Carmen a Antonia Gadese obsadil do hlavní role.
Carmen je jedním ze tří klasických flamenkových titulů z madridského Teatro Real, které společnost Aerofilms připavuje do kin na jaro 2014. Všechny choreografie – Krvavá svatba + Suite flamenca, Fuenteovejuna i Carmen – vytvořil Antonio Gades, jeden z nejlepších světových tanečníků a choreografů flamenka. 14. listopadu uplyne 77 let od jeho narození (Gades zemřel v roce 2004). Na filmovém zachycení inscenací Gades vždy úzce spolupracoval s Carlosem Saurou. V Praze budou flamenka uvedena v kině Aero a Světozor. Seznam všech particpujícíh kin je postupně aktualizován na stránkách www.baletvkine.cz.

Flamenco Hoy naposledy před koncem práv a repríza Labutího
Pražské kino Aero uvede 20. listopadu zřejmě poslední projekci filmu Flamenco Hoy de Carlos Saura, jemuž letos skončí distribuční práva. Flamenco Hoy v režii slavného filmaře Carlose Saury nabízí nevšední pohled na současné flamenco – úchvatný tanec, hudba nabitá energií a zpěv, při kterém se tají dech. Diváci proniknou do světa současného flamenka díky dvaceti nejtalentovanějším španělským umělcům nové generace v hudební režii známého pianisty Chano Domíngueze a choreografii Rafaela Estéveze a Naniho Pañose. V jejich choreografii se snoubí jak klasické taneční prvky tradice dlouhé několik set let, tak moderní tanec a balet.
Velmi žádanou reprízou je také představení Čajkovského Labutího jezera z Mariinského divadla v Petrohradě, jež měli diváci v některých českých kinech možnost zhlédnout živě letos v červnu a ve vybraných sálech dokonce ve 3D. „Obecenstvo bylo představením Labutího jezera nadšené, je to událost, o které se dodnes mluví. Jsme rádi, že několik kin nabídne tento zážitek dalším divákům,“ uvedla Bára Tůmová za projekt Balet v kině. Soubor Mariinského divadla, které je kolébkou největších talentů klasického baletu, oslavil tímto představením 275. výročí založení carského ruského baletu. Představení bylo tehdy zároveň snímáno a přenášeno do nově otevřené pobočky Mariinského divadla 2, u jehož zrodu stál Valerij Gergiev. Tajuplný a dramatický příběh prince Siegfrieda a labutí princezny Odetty, příběh jejich lásky a souboje se zlem, představil soubor Mariinského divadla v plné kráse s jedinečnou choreografií Ivanova a Petipy. V dvojroli Odetty a Odilie vystupuje Ekaterina Kondaurova. Záznam v HD rozlišení a obsahově shodný s přímým přenosem uvedou v listopadu a prosinci tyto kinosály:
17. 11. kino Dukla Jihlava (3D)
20. 11. kino Central Hradec Králové (2D)
22. 11. Kino Sušice (3D)
30. 11. kino Svět Tábor (3D)
15. 12. Kino Radotín (3D)
27. 12. kino Družba Chotěboř (2D)
28. 12. Městský dům kultury Elektra Luhačovice (2D) PROGRAM SEZONY - KRÁLOVSKÝ BALET V LONDÝNĚ (ROYAL OPERA HOUSE) Louskáček (přímý přenos) | Petr Iljič Čajkovskij
Čtvrtek 12. prosince 2013 od 20.15
Giselle (přímý přenos) | Adolphe Adam
Pondělí 27. ledna 2014 od 20.15
Spící krasavice (přímý přenos) | Petr Iljič Čajkovskij
Středa 19. března 2014 od 20.15
Zimní pohádka (přímý přenos) | Joby Talbot
Pondělí 28. dubna 2014 od 20.15 BALET PAŘÍŽSKÉ OPERY Spící krasavice (přímý přenos) | Petr Iljič Čajkovskij
Pondělí 16. prosince 2013 od 19.30
Balanchine / Millepied (přímý přenos) | Georges Bizet, Maurice Ravel
Úterý 3. června 2014 od 19.30 v kině Světozor a dalších kinech NABÍDKA ZÁZNAMŮ (různá data) Mariinské divadlo v Petrohradě
Labutí jezero (záznam) | Petr Iljič Čajkovskij HOLANDSKÝ NÁRODNÍ BALET V AMSTERDAMU
Popelka (záznam) | Sergej Prokofjev Zdroj: Balet v kině

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: