Desátý ročník Noci divadel na téma Hrdinové

Jubilejní desátý ročník Noci divadel se uskuteční tradičně třetí listopadovou sobotu – 19. listopadu 2022, letos s podtitulem Hrdinové. Největší divadelní svátek opět nabídne prohlídky, divadelní dílny, diskuse s tvůrci, představení a performance – zdarma nebo za symbolické vstupné. Ohlédnutí za uplynulými ročníky akce ve fotografiích a textech nabízí publikace Divadlo dnem i nocí, kterou je možné zakoupit v e-shopu PROSPERO. Více informací najdete na www.nocdivadel.cz.

Noc divadel 2018 - Stavovské divadlo. Foto Adéla Vosičková.

Noc divadel 2018 - Stavovské divadlo. Foto Adéla Vosičková.

Tématem letošního ročníku Noci divadel jsou Hrdinové. Návštěvníci se tak budou moci seznámit jak s hrdiny divadelních her i divadelní práce a jejího zákulisí. A jako každým rokem se do tématu promítnou i aktuální společenské otázky, které divadelní scéna reflektuje. „Politický vývoj v Evropě během posledních měsíců se citelně dotkl i České republiky jako pevné součásti a v současné době i předsedající země evropského společenství a ukázal, že hrdinové jsou potřeba více než kdy jindy. V rámci Noci divadel pozveme divadla i jejich diváky, aby reflektovali hrdinství každodenního života a nové normality, před kterou nás staví současná klimatická, politická i zdravotní situace,“ vysvětluje Martina Pecková Černá z Institutu umění – Divadelního ústavu (IDU), který Noc divadel v České republice od roku 2013 koordinuje.

Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více jak desítky evropských zemí. Noc divadel v ČR je největším projektem v rámci European Theatre Night, a to nejen v počtu návštěvníků, ale také zapojených divadel a institucí. Cílem projektu je veřejnosti nabídnout srovnatelné kulturní vyžití jako projekty zaměřené na jiné kulturní obory – například Noc literatury či Muzejní noc. Noc otevřených divadel a výjimečných zážitků tak již desátým rokem prezentuje české divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě. 

 

10 let Noci divadel v ČR

Historii Noci divadel v ČR mapuje česko-anglická publikace Divadlo dnem i nocí, která nabízí ohlédnutí za uplynulými ročníky akce ve fotografiích i textech. Publikace je dostupná v e-shopu PROSPERO za 219 Kč a během Noci divadel ji bude možné zakoupit v infocentru IDU (Celetná 17, Praha 1) a ve vybraných divadlech.

První Noci divadel v ČR se v roce 2013 zúčastnilo přes 80 souborů z 24 českých a moravských měst. Účast překonala 40 000 návštěvníků. Již druhý ročník Noci divadel, s podtitulem Rok české hudby, se svým rozsahem a bohatým programem stal největším divadelním svátkem v rámci evropské Noci divadel. Noc divadel se konala ve 29 městech, zapojilo se 114 českých a moravských souborů a divadel a zúčastnilo se jí 50 000 diváků. Třetí ročník Noci divadel v roce 2015 poukázal na sílu společenství, a solidarity podporou kampaně Na dřeň. Noc divadel se připojila k šíření povědomí o potřebě dárců kostní dřeně pro pacienty s leukémií a poskytla volné vstupenky do zúčastněných divadel účastníkům, kteří se zapsali v některém z registračních center dárců. V roce 2017 oslavila Noc divadel v ČR půlkulaté narozeniny a podtitulem Forever Young se zaměřila na mladší publikum. A to v podobě nejrůznějších dílen, edukativních aktivit, únikových her, bojovek, ale také populárních afterparty.

Termín šestého ročníku Noci divadel v roce 2018 připadl nejen symbolicky na 17. listopad, ale zároveň se spojil s řadou historických výročí významných pro Českou republiku: 100. výročí vzniku Československa a pětadvacáté výročí jeho rozpadu na samostatnou Českou a Slovenskou republiku. Tématem se tak stala Česko-slovenská divadelní spolupráce. Toto společné motto zvolil i Divadelný ústav Bratislava jako koordinátor slovenské Noci divadiel. Sedmý ročník Noci divadel s podtitulem Divadlo a svoboda proběhl 16. listopadu 2019, v předvečer třicátého výročí sametové revoluce. Program nabídl diskuse s pamětníky a aktéry společenských a politických změn po roce 1989, přednášky, výstavy, instalace, představení a další tematické akce.

Osmý ročník Noci divadel se uskutečnil ve výrazně odlišné podobě než v předchozích letech. Divadla se se svými diváky propojila pouze prostřednictvím online platforem. Podtitul akce Divadlo a udr-život-elnost se vzhledem k celosvětové pandemii SARS-CoV-2 stal ještě naléhavějším, než organizátoři očekávali. Loňský devátý ročník akce proběhl s podtitulem Fresh Air, díky kterému zúčastněná divadla představila čerstvé novinky na divadelní scéně, novátorské přístupy či reflexi pandemické situace, která citelně zasáhla živou kulturu.

Zdroj: Kulturní PR

Témata článku

Noc divadel

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: