Diváci v Pekle. Why NoD?

Diváci v Pekle. Why NoD?

Diváci v Pekle. Why NoD?

Po prázdninovém režimu oznamuje Experimentální prostor NoD program nové sezony, podzim 2014 bude v Dlouhé 33 pestrý. Kromě čtyř premiér koprodukčních projektů uvede NoD také reprízy oblíbených inscenací a představení zahraničních hvězd. Konat se jako vždy budou výstavy, originální koncerty, zábavné a poučné přednášky i kavárenské kvízy. Dramaturg prostoru NoD Adam Halaš k nové sezoně říká: „Chtěli bychom se stát zdrojem inspirace a místem, kde se posouvají hranice současného umění. Snažíme se, aby každý náš projekt předal divákům jasnou zprávu, a proto vybíráme umělce, kteří mají názor a volí témata rezonující společností. Chceme se více otevřít lidem, ukázat, že se experimentu nemusí bát. Dokládá to výčet nových projektů a jejich témat – peklo jako stav duše, rodiče si člověk nevybírá, ale rodinu si vybrat může, češi jako národ homo gastronomicus či hledání originality v tanečním Procesu.
Jako první novinka se 8. září v obnovené premiéře představí autorská groteska Ondřeje Davida Kitchen Drama. V ní se Ivana Uhlířová, Irena Kristeková, Michal Kern, Richard Fiala a Dan Dittrich promění v účastníky kuchařské reality show. Inscenace kritizuje posedlost čechů jídlem a mísí se v ní humor, trapnost, magie a především nadsázka.
Netradiční prolnutí činohry, tance a živé hudby přinese inscenace Peklo – Dantovské variace. Na ní spolupracují režisér Jan Nebeský, scenáristka a herečka Lucie Trmíková a herec David Prachař s tanečním souborem 420PEOPLE a hudebním skladatelem Martinem Dohnalem. Za zvuků pianina se před diváky odehraje tragikomedie o souboji s krizí středního věku a hledání smyslu života.
V prosinci uváděné taneční představení v režii Viktorie Čermákové s choreografií Lenky Bartůňkové a Jany Vrány Černá ovce Rodiny bude prostřednictvím výrazových prvků a černého humoru odkazovat na ikony masových vražd Charlese Mansona, Anderse Breivika, Olgu Hepnarovou a rodinu, jako prostředí, které zásadně formuje smýšlení mladého člověka. V příběhu o balancování mezi dobrem a zlem diváci spatří oceňovanou tanečnici Markétu Vacovskou, Tomáše Červinku a herečku Lilian Fischerovou.
Poslední novinkou roku 2014 bude představení Dorky Sulženko Hoštové a Jana Čtvrtníka Proces o hledání originality a smyslu v tanečním umění. Také zde se mohou diváci těšit na propojení s hudbou, živý doprovod obstará lo-fi písničkář Kittchen.
Skvělou podívanou slibuje program narozeninových oslav prostoru ROXY/NoD BE 22. Japonský tanečník Ken Mai, jeden z předních představitelů tance butó, v jehož interpretacích najdeme silné vlivy německého expresionismu a burlesky, přiveze do NoDu svůj nový sólový projekt Dhyana / Meditation. V něm se soustředí na témata mystiky života, smrti a lásky. Pro Maie je charakteristický nejenom duchovní rozměr jeho choreografií, ale také smysl pro humor. Butó kombinuje s burleskou, prvky bojových umění a zpěvem.
BE 22 dále představí jeden z nejvýznamnějších ruských souborů fyzického a tanečního divadla Do-Theatre se snovým představením Gofmaniana / Dust of Dreams. Variace na fantazie výstředního německého spisovatele, hudebního skladatele a malíře E. T. A. Hoffmanna oslňuje magickou scénografií, projekcemi, surreálnými kostýmy a maskami. Představení je inspirováno nerealizovaným scénářem Andreje Tarkovského „Hoffmanniana“, věnovaným posledním dnům Hoffmannova života. Více: www.nod.roxy.cz, www.facebook.com/nodprague

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: