Divadelní ceny DNA uděleny

Dnes večer začal festival a přehlídka tvorby nového divadla Malá inventura, a to slavnostním zahájením v La Fabrice, kde byly uděleny podruhé ceny Česká divadelní DNA za podporu, přínos a rozvoj oboru nového divadla. Ceny za mimořádný počin na poli nového divadla získala one (wo)man show Petra Krušelnického Valentýn, která vznikla na motivy hry Carlose Be Čekanka za režijní supervize Apoleny Vanišové, dále společný tanečně divadelní projekt tanečnice Markéty Vacovské a zpěvačky Lenky Dusilové One Step Before the Fall v produkci skupiny Spitfire Company a Studia Damúza a iniciativa Mlýny městu členů projektu Offcity a kulturního centra Divadlo 29. Z areálu pardubických automatických mlýnů chtějí vybudovat multifunkční veřejný prostor.
Za dlouhodobý přínos, rozvoj a podporu nového divadla byl oceněn Roman Černík stojící v čele skupiny kolem společnosti Johan, která přetvořila bývalou nádražní budovu Plzeň Jižní předměstí na kulturní prostor Moving Station. Je jedním z iniciátorů projektu Plzeň Evropské hlavní město kultury.
Držitelem ceny za podporu a prezentaci českého nového divadla v zahraničí je stále funkční slovenská železniční zastávka Žilina-Záriečie, která od roku 2003 spojuje nezávislý kulturní prostor, umělecké laboratoře a kolektiv aktivistů z občanského sdružení Truc sphérique.
12. ročník mezinárodního festivalu nového divadla Malá inventura 2014 bude probíhat na pražských nezávislých scénách do 26. února 2014. Letos přináší i novinky: festivalové centrum Hnízdo ve Veletržním paláci nebo kulturní zpovědnici. Únorová přehlídka nezávislé scény má ambice přinést to nejlepší, co se za poslední rok urodilo na poli nového divadla. Festival převede nejen projekty vybrané z nominací domovských scén festivalu (Divadlo Archa, Alfred ve dvoře, MeetFactory, Studio Hrdinů, Studio ALTA, divadlo Ponec, Experimentální prostor Roxy /NoD), na jejichž půdách se festival současně odehrává, ale také přiváží zahraniční hosty (např. izraelská rap opera The city nebo francouzský mim a beatboxer Julien Cottereau…).
Více na www.malainventura.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: