Divadelní festival Kult v Ústí nad Labem přinese i taneční vystoupení

V Ústí nad Labem se bude od 17. do 31. října konat již 17. ročník divadelního festivalu s názvem Kult. V rámci jeho programu se publiku představí také tanečně pohybové inscenace. Hned první večer vystoupí soubor VerTeDance s inscenací Korekce, která se stala Inscenací roku na České taneční platformě 2014. 25. října se diváci mohou těšit na úspěšnou inscenaci One Step before the Fall z dílny Spitfire Company, která na festivalu Fringe v Edinburghu v roce 2013 získala jedu z hlavních cen. Multimediální projekt souboru Handa Gote research & devolepment s názvem Mraky boří hranice mezi žánry, jako ostatně všechny inscenace, které toto uskupení činí žánrově nezařaditelným, v Ústí se bude hrát 23. října.
Bohatý je i další program. 21. října se představí Divadlo Na zábradlí s inscenací Zlatá šedesátá aneb deník Pavla J., hned další den rovněž velmi úspěšná inscenace Studia Hrdinů Den opričnika, v níž exceluje herec Karel Dobrý, který za titulní roli získal Cenu Alfreda Radoka a nominaci na Thálii. Dejvické divadlo přiveze 24. října inscenaci Racek a festival uzavře 31. října premiéra Činoheráku Ústí Hlas srdce.
Inscenace tanečního souboru VerTeDance Korekce volně navazuje na úspěšný site-specific projekt Naučená bezmocnost, jehož premiéra proběhla v říjnu 2013. VerTeDance patří již několik let k nejvýraznějším a nejúspěšnějším skupinám současného tance u nás (cena Taneční inscenace roku 2005 – Tichomluva a 2012 – Kolik váží vase touha?, Tereza Ondrová – cena Tanečnice roku 2010). Pro jejich poslední projekt Korekce vyzvaly ke spolupráci režiséra Jiřího Havelku a hudební uskupení Clarinet Factory, která představení vždy doprovází živě a nejinak tomu bude i na festivalu. VerTeDance tak navázaly na předchozí spolupráce s významnými českými hudebníky jako je skupina DVA nebo kapela Zrní. Inscenace byla velmi úspěšná na letošní přehlídce Česká taneční platforma, kde získala ocenění Taneční inscenace roku i Cenu za světelný design a další nominace.
Inscenace Spitfire Company One Step before the Fall tematizuje motiv boje, vyčerpanosti, projevů Parkinsonovy choroby a kolapsu. Projekt byl absolventským představení Markéty Vacovské na HAMU a stal se velmi úspěšnou inscenací. Spolupráce s Lenkou Dusilovou, zpěvačkou, která se už několik let pohybuje na scéně české populární hudby a zároveň si s každou svou deskou dokáže uchovat svůj osobitý výraz, byla dlouholetým záměrem Spitfire Company, jež se dlouhodobě pohybují v oblasti fyzického a tanečního divadla, které v sobě zahrnuje i prvky činoherní. Tanečnice Markéta Vacovská a zpěvačka Lenka Dusilová za své strhující výkony získaly v roce 2013 cenu Herald Angel na Edinburgh Fringe, největším světovém festivalu divadla a tance. Kromě ocenění Herald bylo toto představení také nominováno na Total Theatre Award, nejprestižnější cenu udílenou na Fringe. Markéta Vacovská byla rovněž nominována za svůj výkon na cenu Thálie. Více o festivalu na www.festivalkult.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: