Divadelní Flora v ulicích Olomouce

Divadelní Flora v ulicích Olomouce

Divadelní Flora v ulicích Olomouce

Osmnáctý ročník prestižní přehlídky Divadelní Flora se tentokrát chystá oslovit diváky i mimo tradiční festivalové scény, jakými jsou Moravské divadlo Olomouc nebo univerzitní Konvikt. Hrát se bude na Horním náměstí a více produkcí nabídnou také prostory Divadla na cucky ve Wurmově ulici. Festivalové návštěvníky sem přilákají celkem tři světové premiéry. Hned zahajovací večer 15. května nabízí první premiéru; ve 20 hodin se v Divadle na cucky představí domácí soubor, který ve spolupráci s experimentující pražskou divadelní skupinou Handa Gote připravuje projekt Mlčení.Inscenace vzniká metodou, která je blízká právě našim kolegům ze skupiny Handa Gote. Jedná se o dlouhodobější výzkum, prostřednictvím kterého jsme společně sesbírali a utřídili materiál související s daným tématem a založili na něm jednotlivé scénické obrazy. Nyní nás čeká přenos na jeviště,“ prozradila Adéla Nesrstová, herečka Divadla na cucky.
O den později 16. května naruší polední siestu na Horním náměstí Divadlo Vosto5 další premiérou. S přispěním činoherního souboru Moravského divadla Olomouc a Divadla na cucky zažijí diváci „Druhé město“ – herci se vmísí mezi náhodné kolemjdoucí a formou několika etud ozvláštní Olomoučanům jejich běžný den. „Diváci uvidí náměstí z nečekané perspektivy a pomocí sluchátek budou odposlouchávat lehce pozměněnou realitu všedního dne. Každé představení bude jiné, ale pokaždé snad vše skončí pouličním happyendem,“ uvedl Petr Prokop, člen Divadla Vosto5. Ještě téhož dne v podvečer zavítá na Horní náměstí skupina tanečníků pod vedením Věry Ondrašíkové, aby splynuli s veřejným prostorem a architekturou hanácké metropole.
V závěru prvního festivalového víkendu pak na sebe strhne pozornost celosvětově první uvedení inscenace Sayat Nova. Mexická performerka Cristina Maldonado se společně s francouzskou zpěvačkou Laureline Koenig a německým hudebníkem Marcusem Beuterem inspirovali stejnojmenným filmem Sergeje Paradžanova. „Naše divadlo nabídlo Cristině rezidenci už měsíc před festivalem, aby se mohla lépe seznámit s prostorem a svůj projekt tu v poklidu dokončit,“ poznamenal Jan Žůrek, intendant Divadla na cucky. Po premiéře v neděli 18. května naplánovali organizátoři první reprízu hned o den později.
Letošní Divadelní Flora se kromě těchto výjimečných událostí zaměří mj. na dramatickou tvorbu Václava Havla v rozličných interpretacích českých divadelních souborů. Větší prostor dostane také ostravské Divadlo Petra Bezruče a jeho profilové inscenace, minipřehlídku své tvorby pak uvede jedna z nejvýraznějších osobností české divadelní režie – Daniel Špinar. V programu nemůže chybět ani současné taneční a performativní umění, koncerty, projekce, workshopy či besedy.
18. Divadelní Flora začíná ve čtvrtek 15. května a potrvá až do neděle 25. května. Předprodej vstupenek probíhá na pokladně Moravského divadla Olomouc od úterý 22. dubna. Více informací a kompletní program přehlídky naleznete na webu www.divadelniflora.cz.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: