Divadelní Flora zahájila před několika dny předprodej, láká na evropské umělce i domácí špičku

Divadelní Flora zahájila před několika dny předprodej, láká na evropské umělce i domácí špičku

Divadelní Flora zahájila před několika dny předprodej, láká na evropské umělce i domácí špičku

9. května začíná v Olomouci jedna z největších tuzemských divadelních událostí – Divadelní Flora. Koná se letos posedmnácté a nabízí širokou škálu produkcí: Divadelní Flora připraví ve dnech 9. až 20. května festivalovým návštěvníkům opravdu pestrou nabídku nejen divadelních titulů. Největší festivalové jeviště, Moravské divadlo, nabídne šest inscenací čtyř tuzemských souborů. Se třemi činoherními tituly (Kabaret Kafka, Nenápadný půvab buržoazie a Zlatá šedesátá) se bude prezentovat Divadlo Reduta. Originální scéna brněnského Národního divadla se pod vedením uměleckého šéfa Petra Štědroně a dramaturgyně Dory Viceníkové vyprofilovala do pozice divadla evropského formátu. „Toto trojnásobné pozvání Reduty mě velice těší. Naše inscenace se tak dostanou jak do vzájemné konfrontace, tak i té širší,“ komentuje účast v programu přehlídky Dora Viceníková a dodává: „Pokud bych měla najít nějaký společný rys třech vybraných inscenací, bylo by to odhalování stereotypního vnímání dějin a společenských klišé v chování.“ Kromě Divadla Reduta vystoupí na prknech hlavní městské scény pražské Divadlo v Dlouhé, uherskohradišťské Slovácké divadlo nebo domovský soubor.
Podstatná část činoherního programu Flory proběhne také v klubu S-Cube. Loňskou retrospektivu Pražského komorního divadla doplní po roce poslední „živý“ titul tohoto souboru, Husa na provázku přiveze do S-Cube netradiční adaptaci ruské klasiky a Divadlo Petra Bezruče připomene šedá léta normalizace i pohnuté časy Listopadové revoluce. Vzhledem k nižší kapacitě sálu se tato tři představení uskuteční v dvojím provedení.

Důležitou součástí festivalu je také průřez současným performativním uměním tuzemské i zahraniční provenience - Olomouc tentokrát přivítá českou taneční skupinu VerTeDance, Amadora Artigu a Nikolu Križkovou, varšavský Teatr Tańca Zawirowania, slovenského tanečníka Jara Viňarského nebo Maďara Imreho Vasse. Ve světové premiéře na Floře vystoupí renomovaná švédská tanečnice Charlotta Öfverholm s inscenací Youwilldieandyou2. Taneční představení bude možno navštívit (krom jiných scén) také v nedávno otevřeném sídle Divadla na cucky, v areálu bývalé kanovnické rezidence na Wurmově ulici. Natřikrát tu nizozemská formace United-C uvede projekt Seasoning, věnovaný jak tomuto místu, tak i městu. „Inspirovaly nás prázdné ulice s pouličním osvětlením, mírně se pohupujícím ve větru. Ale také skrytý život – za zavřenými dveřmi můžete narazit na mladé energické lidi, kterými město žije,“ popisuje dojmy z krajské metropole choreografka United-C Pauline Roelants. „Mám pocit, že Olomouc toho hodně zažila. Zrcadlí se tu těžké a smutné zkušeností celé země, stejně jako krása architektury a bohatá historie,“ doplňuje Charlotta Öfverholm, která se stává pravidelným hostem festivalu.

Úvod sedmnáctého ročníku Divadelní Flory obstará olomoucká premiéra filmu Jana Hřebejka Odpad město smrt, inspirovaného scénářem R. W. Fassbindera a stejnojmennou inscenací Dušana D. Pařízka a Divadla Komedie. Zážitky z loňského velkorysého loučení s Pařízkovým souborem připomene exkluzivní předpremiéra dvanácti televizních záznamů klíčových inscenací Pražského komorního divadla a dokumentu Divadlo Komedie 2002–2012.
Filmové projekce jsou divákům přístupné zdarma, stejně jako větší část „off off programu“, který tvoří mj. Vintage Market, workshop žonglování či literárně-divadelní program pro děti, pohádky v divadelním stanu nebo fotografické výstavy. Zájemci o placené produkce pak mají počínaje dneškem možnost zajistit si vstupenky v předprodeji na pokladně Moravského divadla Olomouc (tel. 585 500 500, pokladna@mdol.cz) nebo na jeho internetových stránkách www.moravskedivadlo.cz. „Tuto možnost samozřejmě všem divákům doporučujeme, neboť řada titulů z programové nabídky bývá velmi záhy vyprodána,“ upozorňuje ředitel Divadelní Flory Petr Nerušil. Ceny vstupenek se pohybují v relaci od 60 do 290 Kč, studenti mohou uplatnit slevu. Kompletní program přehlídky a další užitečné informace naleznete na webu www.divadelniflora.cz nebo na Facebooku (www.facebook.com/divadelniflora). Zdroj: Divadelní Flora

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: