Divadelní Odysea zakotví v Praze za necelé tři týdny a přiveze premiéry, ceněné inscenace i speciální projekty

Divadelní Odysea zakotví v Praze za necelé tři týdny a přiveze premiéry, ceněné inscenace i speciální projekty

Divadelní Odysea zakotví v Praze za necelé tři týdny a přiveze premiéry, ceněné inscenace i speciální projekty

Tanec a pohybové divadlo, jména rezonující na domácí i mezinárodni scéně, umělecké zážitky v centru letní Prahy – to slibuje nová mezinárodní přehlídka divadla, tance a pohybového umění Divadelní Odysea od 20. do 30. července. Na Lodi Tajemství bratří Formanů a v Divadle Hybernia se během deseti dnů vystřídá třeba Farma v jeskyni, divadelní soubor Teatr Novogo Fronta, tanečnice a performerka Patricie Poráková či polští Opolski Teatr Lalki i Aktora. Příjemnou letní atmosféru pak dokreslí večerní tančírny argentinského tanga a koncerty, které budou navazovat na hlavní program na Lodi Tajemství.
Jedním z vrcholů Odysey bude premiéra nové inscenace přední české tanečnice a choreografky Lenky Vagnerové, kterou připravila společně s německým choreografem Felixem Landererem. SORCERER, jak se nový česko-německý projekt jmenuje, si pohrává s iluzí, ovládáním mysli, čarodějnictvím a magií. „Strach je jedna z nejsilnějších lidských emocí. Formuje naše rozhodnutí a činy, mění náš charakter. Strach z neznámého, nehmatatelného, nepoznaného vytváří v našich myslích spletité příběhy, které mohou vést k absurdním koncům,“ líčí Lenka Vagnerová svou inspiraci při přípravě inscenace.
Třetí festivalová scéna bude věnovaná nejmenším návštěvníkům. V Zítkových sadech u Palackého náměstí vyroste cirkusová aréna, která vedle rozmanitých představení a bláznivých klauniád nabídne třeba i kreativní dílničky. Jména jako Sacra Circus Števa Capka, Squadra Sua či Divadlo Minor jsou zárukou skvělé zábavy.

Po třech letech budou mít návštěvníci možnost zhlédnout ceněnou inscenaci SCLAVI/Emigrantova píseň uznávaného mezinárodního divadelního studia Farma v jeskyni. Za dvanáct let své existence si Farma odnesla bezpočet mezinárodních i domácích ocenění, mezi nimiž patří k  nejprestižnějším Evropská cena Nové divadelní reality pro režiséra Viliama Dočolomanského, který se tak stal jediným českým držitelem této ceny. Tanečnice a performerka Patricie Poráková uvede svůj autorský projekt Quilombo, který láká do světa vášnivého argentinského tanga a na němž spolupracuje s nejlepšími tanečníky argentinského tanga současnosti.

Vedle domácích umělců se představí i vynikající zahraniční soubory. Dalším z premiérových představení bude inscenace Čekání na déšť (Waiting for the Rain) polského souboru Opolski Teatr Lalki i Aktora. Mytický příběh Odysseovy manželky Penelopé je jedním ze čtyř projektů, které vzniknou během čtyřletého putování mezinárodního projektu Meeting the Odyssey. Poprvé se představí při světové premiéře v Polsku již tento pátek 5. července, poté zamíří do Berlína a v sobotu 26. července ho uvidí diváci v rámci Divadelní Odysey. V inscenaci s mezinárodním obsazením se na jevišti potkají herci, muzikanti, tanečníci a loutky. Program nabídne i inscenaci With Unarmed Forces, společné dílo dvou významných souborů ve svém oboru – vizuálního Clipa Theater a fyzického Teatr Novogo Fronta. Ojedinělým projektem v rámci Odysey budou tzv. Instants, neboli Představení v přítomném okamžiku. Každá z těchto inscenací se bude inspirovat jinou epizodou Homérova putování a místní mladí umělci pod vedením uznávaného sardinského souboru Cada Die Teatro ji pak adaptují na podobný příběh z historie a tradice dané země. Tématem pražského představení je Sestup Odyssea do podsvětí. Mladým umělcům a představení jejich tvorby patří i večer s příznačným názvem Esence tance.

Podrobné informace na stránkách www.odysea.pro a na mezinárodních stránkách projektu www.meetingtheodyssey.eu. Tento čtyřletý projekt jako jeden z mála uspěl v grantovém programu EU Culture. Odyseu v České republice pořádá produkční platforma ProFitArt (www.profitart.cz).

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: