Divadla podpořila druhou kariéru tanečnic a tanečníků

Benefiční představení s názvem Vstupenka, která pomáhá českému tanci, se v závěru loňského roku konala v šesti českých a moravských divadlech. Baletní soubory Národního divadla v Praze, Národního divadla v Brně, Moravského divadla Olomouc, Divadla F. X. Šaldy v Liberci, Jihočeského divadla v Českých Budějovicích a Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni vybraly jedno z předvánočních představení, na které bylo možné zakoupit vstupenku, navýšenou o částku 50 až 200 Kč. Takto vybranou částku využije Nadační fond pro taneční kariéru k podpoře tanečnic a tanečníků.

Zdeněk Prokeš. Foto Serghei Gherciu.

Zdeněk Prokeš. Foto Serghei Gherciu.

Vstupenku si zakoupilo celkem 3602 diváků, kteří tak přispěli částkou 331 350 Kč na podporu Nadačního fondu pro taneční kariéru, který se věnuje tanečním profesionálkám a profesionálům. Taneční kariéra je specifická a v mnoha ohledech extrémně náročná. Je také krátká, průměrně se tanečníci a tanečnice loučí s jevištěm v 35 letech, tedy v době, kdy se v jiných profesích teprve začíná odehrávat kariérní vzestup. Profesní změně v tanci se tým nadačního fondu věnuje především. Nabízí informace, poradenství, koučing, organizuje vzdělávací workshopy a semináře. Věnuje se také výzkumům, advokacii a šíření informací o profesních a sociálních podmínkách tanečnic a tanečníků.   

„Věřím, že je nutné podporovat snahu těch, kteří bojují za zlepšení postavení tanečních umělců, a kteří jsou jim nápomocní v jejich následném profesním směřování.” (Jan Fousek, umělecký šéf baletu Moravského divadla Olomouc)

Plzeň je mé rodné město, a když se jedná o dobrou věc – podporu druhé kariéry tanečníků, tak tam nesmím chybět. Myslím si, že tanečníci a soubory v ČR se musí podporovat, protože všichni táhneme za jeden pomyslný provaz – balet.“ (Adam Zvonař, první sólista Baletu Národního divadla v Praze, který se zúčastnil benefičního představení v Divadle J. K. Tyla v Plzni)

 

O benefiční akci Vstupenka, která pomáhá českému tanci

Benefice se poprvé konala v roce 2016 ve spolupráci s baletními soubory Národního divadla v Praze, Národního divadla v Brně, Divadla F. X. Šaldy v Liberci, Jihočeského divadla v Českých Budějovicích a Divadla J. K Tyla v Plzni. Celkový výtěžek akce v roce 2016 činil 208 000 korun, přičemž tanečníky zakoupením vstupenky podpořilo přes 2000 diváků. V roce 2018 se benefice zúčastnilo 5 divadel (Národní divadlo v Praze, Národní divadlo v Brně, Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích, Divadlo F. X. Šaldy v Liberci a Divadlo J. K. Tyla v Plzni). V létě roku 2019 se do benefic zapojilo i Moravské divadlo Olomouc s Balet Gala. Celkový výtěžek akce v  letech 2018 a 2019 činil 230 050 z téměř 3000 zakoupených vstupenek.

Nadační fond pro taneční kariéru (NFTK) vznikl v roce 2015 a je jedinou organizací v České republice, která aktivně podporuje umělkyně a umělce z oblasti tance, pohybového divadla a cirkusu, pro které je aktuálním tématem změna či ukončení kariéry. Poskytuje informace, vzdělává a zprostředkovává služby, které jim zajistí adekvátní podmínky v období profesní změny. Organizuje setkání ke sdílení dobré praxe a šíření informací o problematice druhé kariéry na konzervatořích. V roce 2018 fond za svou činnost obdržel prestižní ocenění PEARLE*. NFTK je členem mezinárodní sítě IOTPD (International Organization for the Transition of Professional Dancers).

Zdroj: NFTK

Témata článku

Nadační fond pro taneční kariéru

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: