Divadlo Continuo dnes uvede premiéru Naruby

Divadlo Continuo dnes uvede premiéru Naruby

Divadlo Continuo dnes uvede premiéru Naruby

Dnes se ve Švestkovém dvoře v Malovicích uskuteční premiéra inscenace Naruby v režii Pavla Štourače a v interpretaci Alessandra La Roccy a Sary Bocchini. Naruby kombinuje loutkové a fyzické divadlo s živou hudbou Alessandra La Roccy a s texty Romana Mussoliniho, Alessandra La Roccy, Sary Bocchini, Kateřiny Šobáňové a Pavla Štourače. Pražská premiéra proběhne 8. dubna 2016 ve Studiu ALTA.
Inscenace Naruby je inspirována životem a vzpomínkami italského jazzového pianisty, který vystupoval pod pseudonymem Romano Full. Romano byl ve skutečnosti čtvrtým synem Benita Mussoliniho, italského diktátora z let 1922 až 1945. Po celý svůj život se Romano důsledně vyhýbal jakýmkoli odpovědím na svého otce, rodinu i na své politické přesvědčení. Věnoval se malování a produkování filmů, ale především hudbě. Jako pianista vystupoval s takovými velikány tehdejšího světového jazzu, jakými byli Dizzy Gillespie, Chat Baker nebo Duke Ellington. Až na sklonku svého života, ve svých 77 letech (v roce 2004) vydal vzpomínkovou knihu s názvem Il Duce, mio padre (Duce, můj otec), ve které idealizovaným způsobem líčí Benita Mussoliniho jako dokonalého otce, milujícího manžela a moudrého státníka, a ve které obhajuje řadu jeho postojů a politických rozhodnutí.
V anotaci k představení čteme: „Zakouřený jazzový klub chvíli po zavíračce. U piana sedí muž, a když všichni odejdou, začíná skládat svou osamělou kompozici vzpomínek na bezstarostné dětství, pikniky s bratry, na milující matku pro níž byla rodina vším. Ale hlavně na otce. Na to, jak ho všichni zbožňovali a skandovali jeho jméno. A jak když otec mluvil, všichni tleskali a nemohli přestat…, ne báli se přestat… Jak mu k narozeninám pozval domů opravdového klauna. A na všechny ty milenky, kolik jich otec měl, a které kvůli němu byly schopné obětovat vše. A na matku, jak křičela a plakala…  Na pomluvy, které o otci šířili… Na nenávist… Na rozbitá a rozstřílená okna jejich domu… Na útěk… A na to jak… jak o něm nakonec prohlásili, že byl tyran…, jak jeho tělo zlynčovali k nepoznání a pověsili na rám od benzínové pumpy… Dnes večer jen pro vás… protože vše co si myslíte, že víte o historii a o mém otci, znáte ve skutečnosti jen z knížek. A ty psali vítězové.“

Zdroj: Divadlo Continuo

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: